O criză energetică acută își face simțită prezența în America. Consumatorii se confruntă cu prețuri mult mai mari pentru a face plinul mașinilor și a-și încălzi casele, informează CBS Canada.

Prețul mediu de vânzare cu amănuntul al benzinei în Canada a atins miercuri 1,45 dolari pe litru. Prețul mediu la pompă a depășit 1,40 dolari pe litru pentru prima dată în 2008 și apoi 1,41 dolari pe litru în 2014, a declarat analistului de cercetare Suzanne Gray pentru CBC News.

Prețurile la țiței din întreaga lume au crescut în ultimele luni, deoarece oferta și cererea se dovedesc a fi mai volatile decât de obicei, în timp ce economia globală încearcă să iasă din bezna pandemiei.

Prețurile petrolului au cunoscut o scădere în primele zile ale pandemiei, pe măsură ce călătoriile au încetinit, iar economia mondială a intrat efectiv în hibernare. Aceste lucruri au dus până la scăderea prețului petrolului, pentru prima dată în aprilie 2020.

Dar, pe măsură ce cererea a început crească odată cu deschiderea economiilor, și prețurile au luat-o în sus. După ce scăzuseră dramatic în urmă cu un an, prețurile la țiței au revenit la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, iar analiștii spun că urmează maxime mai mari. „Probabil vom vedea că prețurile vor continua să crească până la sfârșitul anului, dacă nu vom asista la un alt tip de accelerare a COVID”, crede Rory Johnston, director general al firmei de investiții din Toronto, Price Stree.

Criza energetică globală

Prețurile mai mari la pompă sunt, probabil, cel mai evident exemplu pe care îl observă consumatorii, dar, în realitate, ceea ce plătesc canadienii la benzinărie este de fapt ceea ce restul lumii a văzut deja. O creștere a prețurilor la orice. Prețurile gazelor naturale cresc în Europa și Asia, deoarece cererea a crescut într-un moment în care aprovizionarea nu a fost niciodată mai scăzută.

Toamna a fost mai rece decât în ​​mod normal în toată Europa, determinând europenii să dea drumul la căldură. Dar aprovizionările cu gaze sunt mai mici decât de obicei, deoarece exporturile unor furnizori importanți, precum Norvegia și Rusia, au scăzut.

Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, rezervoarele de stocare sunt aproape goale chiar în acest moment. De obicei, în această perioadă a anului, acestea ar fi fost pline până la refuz.
Prețurile gazelor naturale au crescut de peste cinci ori în ultimele luni și se așteaptă mai multe creșteri.

Europenii nu sunt singuri care se confruntă cu lipsa gazelor. Și China se confruntă cu o cerere acută de energie, care determină exportatorii de gaze să meargă la cel mai mare ofertant. Cea mai populată țară din lume are probleme cu energia, pe măsură ce economia revine la normal după COVID-19.