Procesul de recuperare din criză în cazul economiei euro-pene este mai anevoios, în timp ce Asia continuă să crească puternic. Fondurile de investiţii de pe pieţele emergente au înregistrat intrări semnificative de capital. Totul pare să fie în favoarea acţiunilor asiatice şi foarte puţine elemente par să susţină acţiunile europene: o creştere economică mai dinamică, o situaţie demografică mai bună, datorie publică mai mică etc. Aşadar, pe ce ar trebui mers, pe acţ
Procesul de recuperare din criză în cazul economiei euro-pene este mai anevoios, în timp ce Asia continuă să crească puternic.
Fondurile de investiţii de pe pieţele emergente au înregistrat intrări semnificative de capital. Totul pare să fie în favoarea acţiunilor asiatice şi foarte puţine elemente par să susţină acţiunile europene: o creştere economică mai dinamică, o situaţie demografică mai bună, datorie publică mai mică etc. Aşadar, pe ce ar trebui mers, pe acţiuni europene sau asiatice?
Abordarea pe baza sumei globale este utilă cel mult investitorilor care se orientează după valorile indicilor bursieri. Şansele ca MSCI Asia să aibă, în următorii ani, performanţe mai bune decât MSCI Europa sunt probabil foarte mari. Acelaşi lucru se poate spune şi despre fondurile de investiţii concentrate pe ţări sau regiuni, care se bazează pe aceşti indici.
Utilizarea indicilor acţiunilor drept criteriu de selectare implică realizarea unui portofoliu pasiv, slab administrat. Este cazul indicilor care cuprind acţiuni evaluate în funcţie de capitalizarea de piaţă; se mai adaugă indicilor şi titluri – la fel funcţionează şi fondurile de investiţii orientate în funcţie de indici – care sunt populare şi relativ scumpe. Deoarece ne comportăm ca investitorii clasici, evităm acele acţiuni care sunt pe buzele tuturor. Fără îndoială, pot fi găsite, rar, şi „perle“ subevaluate. O excepţie o constituie trendul global pentru infrastructură, care, graţie unui flux de capital pe termen lung, are suficient potenţial de randament. O altă diferenţă majoră între pieţele mature din Europa şi cele emergente din Asia este dată de potenţialul sectoarelor industriale, vechi şi cu creştere lentă, în primul caz, versus companiile aflate în evoluţie din cel de-al doilea.
În ciuda revenirii începute în martie 2009, în Europa sunt multe acţiuni subevaluate. Numărul acestora este mai mare ca oricând, iar printre ele apar companii din telecomunicaţii, din zona sudică a continentului şi chiar câteva bănci. Astfel, nu mizăm doar pe Asia, ci ne păstrăm optimismul şi în privinţa investiţiilor în acţiuni europene, indiferent de evoluţia DAX sau HangSheng.
Nu mizăm doar pe Asia, ci ne păstrăm optimismul şi pentru acţiunile europene, indiferent de evoluţia indicilor.
Gerhard Aigner, general manager, Raiffeisen Capital Management Viena