Dezastrul cauzat de criza datoriilor din Europa, randamentele care au înregistrat scăderi record şi un dolar depreciat, toate sunt semne clare pentru China, care îşi dă seama că este momentul oportun pentru a schimba unghiul de abordare al investiţiilor.

"China a înţeles că activele reale sunt mai bune decât promisiunile fără rezultate de a rezolva criza datoriilor şi ratele mici ale dobânzilor", a spus Paul Markowski, preşedinte al MES Advisers şi consilier pe problemele de politică monetara externă ale Chinei, pe pieţele financiare globale.

Beijingul a urmărit timp de doi ani cum criza a sufocat Europa şi cererea din cea mai mare piaţă de export a Chinei.

Statul chinez a cumpărat constant active europene pentru a evita supra-expunerea rezervelor sale valutare în valoare de 3.200 de miliarde dolari pe piaţa ameriană, care deja şi-au pierdut o treime din valoare în ultimii zece ani, în contextul în care randamentele Trezoreriei SUA au înregistrat niveluri minime.

Banca centrală din China intenţionează să înfiinţeze un mecanism de gestionare a 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale ţării, care va include două fonduri: unul axat pe invesţii în Statele Unite, iar altul pe investiţii în Europa, informa Reuters în urmă cu câteva zile.

Suma de 300 de miliarde de dolari este în concordanţă cu suma pe care analiştii au identificat-o ca fiind exces de rezerve valutare.

China este interesată să cumpere "acţiuni, obligaţiuni corporative, imobiliare… orice de care guvernele vor să scape", spune o sursă implicată în tranzacţionarea schimburilor valutare pentru băncile centrale.

Cum criza europeană nu dă semne de domolire, iar ratingul de tripul A al SUA nu mai este o certitudine, investitorii chinezi au motive suficiente pentru a-şi schimba politica investiţională, mai scrie Reuters.