Preşedintele american Donald Trump vrea ca ţările din Europa să importe mai multă carne de vită şi de pasăre din SUA. Dar europenii evită carnea de pasăre din SUA, care este spălată cu clor, și o consideră nesigură.
Expresia ”pui cu clor” se referă la utilizarea clorului în fabricile de procesare a păsărilor de curte, după ce păsările au fost sacrificate, pentru a reduce bacteriile dăunătoare care sunt surse frecvente de boli transmise prin alimente, cum ar fi Salmonella și Campylobacter., scrie npr.org.
Europa nu vrea „puii cu clor” din America
Spălarea păsărilor de curte cu clor era o practică obișnuită în SUA când Uniunea Europeană a adoptat pentru prima dată o interdicție, în 1997. Acesta interzicea clorul și alte așa-numitele „tratamente de reducere a agenților patogeni”.
Secretarul Economiei din Regatul Unit a declarat că țara sa „nu își va schimba niciodată” standardele alimentare” atunci când a fost întrebat în timpul unui interviu pentru Sky News dacă „puii cu clor s-au aflat pe masă” în timpul negocierilor comerciale.
Cu toate acestea, se pare că tehnica americanilor nu mai este aceeași.
Industria din SUA folosește în principal acizi organici
„Majoritatea puiului procesat în Statele Unite nu este răcit în clor și nu se mai face asta de câțiva ani”, spune Dianna Bourassa, microbiolog aplicat în păsări de curte la Universitatea Auburn, „Deci nu asta este problema”.
Mai puțin de 5% din unitățile de procesare a păsărilor de curte încă folosesc clorul la spălarea cărnii de pui, potrivit Consiliului Național al Puilor.
În zilele noastre, industria folosește în principal acizi organici pentru a reduce contaminarea încrucișată, în primul rând acid peracetic sau peroxiacetic, care este un amestec de oțet și peroxid de hidrogen.
Carcasele de pasăre sunt scufundate în apă rece cu o diluție de acid peroxiacetic. „Prelungește durata de valabilitate și reduce semnificativ numărul de bacterii”, spune ea.
UE și Marea Britanie refuză să importe puii tratați chimic
Renunțarea la clor a permis SUA să exporte păsări de curte în alte țări care interzic clorul, dar Regatul Unit și Uniunea Europeană refuză să importe pui deoarece nu permit niciun tratament chimic al păsărilor.
Substanțele chimice în sine nu sunt preocuparea principală pentru autoritățile de reglementare din UE. Autoritățile europene au analizat utilizarea substanțelor chimice și au constatat că acestea nu prezintă un risc pentru sănătatea umană la concentrațiile utilizate.
În SUA, nici măcar nu este necesar să se dezvăluie pe eticheta păsărilor de curte ce substanță chimică a fost folosită pentru a procesa puiul.
Interdicția europeană se axează pe convingerea că dezinfectarea păsărilor de curte cu substanțe chimice este, în esență, o modalitate de a masca siguranța alimentară insuficientă în industria din SUA.
Metoda dovedește lipsa igienei
„Legiuitorii europeni consideră spălăturile antimicrobiene ca un adjuvant pentru a acoperi ceea ce este cu adevărat o lipsă de igienă”, spune Sarah Sorscher, director de reglementare la Centrul pentru Știință în Interesul Public, un grup de advocați a consumatorilor. UE citează date conform cărora abordarea „integrată” a siguranței alimentare a redus cazurile de Salmonella cu aproape 50% în decurs de cinci ani.
„În principiu, reglementările sunt foarte diferite”, spune Byron D. Chaves, microbiolog alimentar la Universitatea din Nebraska-Lincoln, care studiază procesarea păsărilor de curte.