Datoria publică din zona euro a țărilor aflate în dificultate, denumite sub acronimul PIIGS, este de 39% din PIB-ul zonei euro, potrivit Coface, ceea ce reprezintă circa patru trilioane de euro.

Datoria Greciei reprezintă doar 4% din PIB-ul zonal, dar cu cât se urcă în clasament, cifrele devin înfiorătoare. Astfel, dacă la datoria elenilor se adaugă cele ale Portugaliei și Irlandei, ponderea în PIB-ul zonei urcă la 8%, iar dacă punem alături și datoria Spaniei, procentul urcă la 17%.

Luată de una singură, datoria Italiei cântărește cât 22% din PIB-ul zonal.

Interconectarea țărilor

Țările s-au împrumutat între ele, așa că cea mai mare parte din statele cu datorii au la rândul lor expuneri deloc de neglijat asupra altor țări în aceeași situație. Este suficient ca o țară mare să intre în incapacitate de plată ca toate celelalte să devină aproape incapabile să își mai achite datoriile.

Astfel, potrivit Coface, o mare parte din datoria Italiei este la băncile din Franța dar și la bănci din Germania care are de asemenea expuneri importante si asupra altor țări PIIGS.


Unde există risc de colaps

Care dintre ele prezintă cel mai mare risc de colaps? Unul din indicatorii după care ne-am putea ghida este creșterea incidentelor de plată (întârzieri), de la an la an, spun cei de la Coface.

Dacă majorarea depășește 40%, atunci nivelul este deja critic. În portofoliul companiei de recuperare a creanțelor firmele din Italia și Spania prezintă creșteri ale incidentelor cu 52% și, respectiv, 49%, în 2011 față de 2010.

La nivel global, incidentele de plată au crescut anul trecut cu 19%, în timp ce în zona euro cu 28%. În ciuda dificultăților prin care trece SUA pare că își revine cel mai bine: indicentele au scăzut cu 0,5%.