Semnal de alarmă din Japonia. Războiul din Ucraina generează mari îngrijorări cu privire la un eventual război nuclear, iar acest lucru este confirmat și de primarul din Nagasaki.

La cea de-a 77-a comemorare a bombardamentului atomic ce a devastat orașul japonez, edilul a vorbit despre armele nucleare, adăugând că acestea reprezintă la momentul de față ”o amenințare reală și prezentă”.

Menționăm faptul că la data de 9 august 1945, Nagasaki a fost măturat de un incendiu infernal ce a ucis 74.000 de oameni, la trei zile după primul atac nuclear din lume, la Hiroshima, relatează France Presse.

Japonia, avertisment cu privire la pericolul nuclear

Loviturile lau fost efectuate atunci de către Statele Unite, iar până în prezent, Japonia rămâne singura ţară vizată de arme atomice în timp de război. Acest lucru nu înseamnă însă că situația nu ar putea degenera, avertizaeăz primarul japonez.

„În ianuarie în acest an, liderii Statelor Unite, Rusiei, Marii Britanii, Franţei şi Chinei au publicat o declaraţie comună în care afirmă că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să fie niciodată purtat”, a declarat primarul din Nagasaki Tomihisa Taue.

El a adăugat că luna următoare a debutat războiul din Ucraina, iar amenințările privind utilizarea de arme nucleare predomină chiar și acum.

„Dar luna următoare, Rusia a invadat Ucraina. Ameninţări cu utilizarea armelor nucleare au fost făcute, zguduind întreaga lume. Folosirea armelor nucleare nu este o teamă nefondată, ci o criză reală şi actuală”, a estimat primarul din Nagasaki.

Armele nucleare pot fi declanșate în orice moment

Totodată, oficialul japonez a mai adăugat armele nucleare pot fi declanșate în orice moment, ca urmare a judecăţii greşite, disfuncţionalităţilor sau atacurilor teroriste.

Menționăm faptul că un semnal de alarmă în acest sens a venit și de la secretarul general al ONU Antonio Guterres. În cadrul unui discurs ținut sâmbătă la Hiroshima cu ocazia comemorării atacului ce a ucis aproximativ 140.000 de persoane la 6 august 1945, acesta a avertizat că „omenirea se joacă cu un pistol încărcat” în contextul actualei crize cu conotaţie nucleară.

Îngrijorările s-au accentuat și mai mult după ce în ultimele zile, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei, aminteşte AFP.

Referitor la ceremonia de marți din Japonia, aici au participat mai multe persoane printre care și oficiali, dar și demnitari din peste 80 de țări, alături de supravieţuitori ai bombei atomice. Prezente la ceremonie au fost și rude ale victimelor, care s-au adunat de dimineaţă devreme pentru a se ruga pentru vieţile pierdute.

Cei prezenţi la ceremonie au păstrat un moment de reculegere în timp ce acesta a fost momentul când un bombardier american B-29 a aruncat o bombă atomică pe bază de plutoniu, poreclită Fat Man, la 9 august 1945.

Aproximativ 74.000 de oameni din Nagasaki au murit până la sfârşitul acelui an.