Banca Centrală Europeană, cu sediul în Frankfurt, a mai adăugat câteva sute de miliarde de euro la programul pentru achiziţia datoriilor, în valoare de 750 miliarde de euro, anunţat deja în luna martie. Astfel, planul va fi prelungit de la termenul iniţial, finalul anului 2020, până la jumătatea lui 2021.
Banca Centrală Europeană (BCE) a scos din nou artileria grea. Astfel, joi, 4 iunie, a anunțat că va mari valoarea achizițiilor de datorii cu 600 de miliarde de euro. Această suma se adaugă celor 750 de miliarde de euro deja anunțate la mijlocul lui martie, ca și circa 300 de miliarde de euro anunțate anterior.
În total, intervenția BCE depășește 1.600 de miliarde de euro. Aceste sume sunt mai mari decât tot ce s-a făcut în momentul crizei din zona euro. Niciodată instituția de la Frankfurt nu a dat atâția bani.
Nu numai că sumele sunt istorice, dar banca centrală a zonei euro și-a prelungit durata intervenției. Planul de pandemie (PEPP) ajunge acum la un total de 1.350 de miliarde de euro și este prelungit până la sfârșitul lui iunie 2021, deși trebuia să ajungă la final la sfârșitul lui 2020. În sfârșit, BCE anunță că intenționează să păstreze creanțele pe care le-a cumpărat pe piață multă vreme, “cel puțin până la sfârșitul lui 2022”. În clar, politica monetară a zonei euro va rămâne extrem de flexibilă, cel puțin până la această dată.
Dobânda împrumutului de stat a scăzut
Piețele financiare așteptau o nouă intervenție a BCE, dar aceste anunțuri depășesc previziunile. Dobânda împrumutului statului italian s-a relaxat imediat, trecând de la 1,6% la 1,4%, ceea ce era efectul căutat. La fel pentru Franța, cu dobânzi care au trecut în teritoriu negativ la împrumuturile pe zece ani, la -0,03%, titrează Le Monde.
Anunțat în martie, planul PEPP a readus calmul pe piețele financiare. În special, a permis statelor să se îndatoreze la prețuri scăzute, în momentul în care sunt obligate să intervină în toate direcțiile pentru a menține economia pe linia de plutire.
În total, 235 de miliarde de euro din pachetul de 750 de miliarde de euro au fost deja cheltuiți. În acest ritm, planul ar fi fost epuizat în octombrie. Trebuia deci să fie crescută suma alocată intervenției. Acum este un lucru realizat.