Impactul politicilor protecționiste ale lui Trump. Avertismentele BCE

Oficiali de la Banca Centrală Europeană (BCE) au avertizat recent că politicile protecționiste promise de administrația Trump ar putea afecta economia mondială, subliniind necesitatea ca Europa să fie mai pregătită decât a fost în 2018 pentru posibilele efecte negative, transmite Reuters.

Donald Trump, câștigătorul alegerilor prezidențiale americane, a propus bariere comerciale crescute, inclusiv tarife generale de 10% pentru importuri și un tarif de 60% pentru produsele din China, cu scopul de a reduce deficitul comercial al Statelor Unite.

Posibile efecte asupra economiei globale

Guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, a subliniat că aceste tarife ar putea avea un impact negativ asupra economiei mondiale, amplificând tensiunile geopolitice.

„Ceea ce știm este că tarifele semnificative la import care sunt vehiculate ar putea avea ramificații negative pentru economia mondială. Un nou război comercial este ultimul lucru de care avem nevoie astăzi, în contextul rivalităților geopolitice, în special între aliați”, a afirmat Rehn, subliniind riscul pentru alianțele comerciale internaționale.

La rândul său, Robert Holzmann, guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, a avertizat că politicile protecționiste americane ar putea menține inflația și dobânzile în SUA la niveluri ridicate, generând efecte de creștere asupra prețurilor globale.

„El vorbește serios și probabil le va implementa mai repede decât ne așteptăm. Dacă acest lucru se va întâmpla, ce așteaptă piețele?…Că dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat și că inflația va fi de asemenea mai mare”, a declarat Holzmann.

El a subliniat că aprecierea dolarului în raport cu euro ar crește costurile pentru importuri, în special în domeniul energetic, și ar putea îngreuna BCE în atingerea țintei de inflație de 2%.

Nevoie de coeziune în Europa

Olli Rehn a făcut referire la dificultățile Europei de a răspunde unitar în fața primelor măsuri protecționiste ale lui Trump din 2018, insistând că un răspuns comun este esențial dacă tensiunile comerciale vor escalada din nou.

În viziunea sa, BCE trebuie să devină „o ancoră de stabilitate economică și financiară” într-un peisaj economic global complex și provocator, asumându-și responsabilitatea de a susține economia europeană într-un climat incert.

O potențială apreciere a dolarului în raport cu euro ar putea să îngreuneze sarcina BCE de a menține o inflație moderată, majorând costurile cu importurile și crescând prețurile la energie. Holzmann a subliniat că, în acest context, BCE va trebui să adopte măsuri de stabilitate economică, iar inflația ar putea depăși ținta stabilită de 2% pe termen lung.