Europa trebuie să se pregătească pentru venirea lui Trump la putere în SUA: „Vor fi unele consecinţe”

Donald Trump

SURSĂ FOTO: X

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru „unele consecințe” în cazul în care fostul președinte american, Donald Trump revine la Casa Albă. Avertismentul vine din partea unui președinte din Europa.

Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, un general de armată cu experiență în cadrul NATO, s-a declarat îngrijorat cu privire la posibilitatea unei victorii a fostului președinte american, Donald Trump, la alegerile prezidențiale din SUA din 2024.

UE trebuie să se pregătească dacă Donald Trump câștigă alegerile în SUA

El a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru posibile schimbări în politica SUA față de Ucraina, care „nu vor fi avantajoase pentru Europa”.

Pavel consideră că, în cazul unui eventual al doilea mandat al lui Donald Trump, ar putea exista o apropiere mai strânsă între Statele Unite și Rusia, inclusiv un acord cu președintele rus, Vladimir Putin, asupra Ucrainei. Acest scenariu, spune el, ar fi nefavorabil Ucrainei și Europei, iar UE trebuie să fie pregătită să facă față acestui fapt împlinit.

„Nu este vorba aici despre perturbarea legăturii transatlantice şi punerea sub semnul întrebării a Statelor Unite ca aliat. Dar trebuie să admitem în mod realist că Donald Trump vede multe lucruri în mod diferit”, a explicat preşedintele ceh, a cărui ţară s-a remarcat printre susţinătorii militari cei mai activi ai Ucrainei în războiul cu Rusia.

Dacă Trump va deveni din nou preşedinte, Petr Pavel a spus că „va trebui să fim deja pregătiţi pentru asta, întrucât cu siguranţă vor fi unele consecinţe”.

Petr Pavel, fost șef al Statului Major al armatei din Cehia și fost președinte al Comitetului militar al NATO, subliniază importanța consolidării liniilor defensive ale armatei ucrainene, având în vedere numărul limitat al soldaților. El sugerează că, în loc să lanseze noi acțiuni ofensive, Ucraina ar trebui să se concentreze pe consolidarea pozițiilor defensive.

Cu privire la sprijinul acordat Ucrainei, acesta afirmă că aceasta ar trebui să primească atât arme defensive, cât și arme care să îi permită să lovească rutele de aprovizionare ale armatei ruse. Pavel menționează necesitatea de artilerie, rachete ghidate cu rază mai mare de acțiune și avioane F-16.

„Numai un echilibru de forțe poate face ca ambele părți să înțeleagă faptul că nu au perspective pentru noi succese și că a sosit momentul pentru un acord”, a concluzionat președintele ceh.

Ce spunea Volodimir Zelenski despre Trump?

De altfel, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declara luni că Europa nu va putea să se descurce singură în ceea ce priveşte ajutorul militar şi financiar pentru Ucraina dacă SUA ar renunţa sau ar amâna asistenţa acordată Kievului.

Liderul ucrainean a subliniat că, în cazul în care Donald Trump ar câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, el va reacţiona într-un mod „normal”, întrucât Kievul are sprijinul ambelor partide – democraţi şi republicani – deşi unele voci din această a doua forţă politică blochează aprobarea unui pachet de ajutor de 61,4 miliarde de dolari.

În orice caz, Zelenski a indicat că va vorbi cu Trump şi va găsi o cale de dialog cu republicanul, care s-a pronunţat împotriva acordării de noi ajutoare Ucrainei şi a spus că ar putea să pună capăt războiului în 24 de ore.