Europa trimite o undă de șoc direct la Moscova! Decizia luată chiar acum la Bruxelles

Sursă: Dreamstime

Blocul comunitar a decis suspendarea relaxării regimului de vize pentru cetățenii ruși, pe fondul războiului ruso-ucrainean început la data de 24 februarie, despre care Putin spune că este "o operațiune militară specială". Decizia vine după ce patru țări europene au anunțat că iau în considerare restricționarea vizelor acestor cetățeni.

Relaxarea regimului de vize pentru ruși a fost suspendată. Uniunea Europeană tocmai a luat această decizie

În cursul zilei de marți, 31 august, a avut loc o reuniune a miniștrilor de Externe din blocul comunitar, în cadrul căreia s-a decis suspendarea acordului care relaxa regimul de vize cu Rusia. Astfel, cetățenii ruși vor avea parte de un proces mai îngreunat atunci când vor să intre în posesia acestor vize, spune şeful diplomaţiei europene Josep Borrel.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Decizia va face ca procesul de acordare de vize să fie mai complicat, mai scump şi mai birocratic şi va creşte timpul de aşteptare pentru aprobare, conform Comisiei Europene.

Volodimir Zelenski a făcut presiuni pentru interzicerea rușilor în restul Europei

În timp ce țările UE au fost unite în interzicerea zborurilor rusești din spațiul lor aerian și în plasarea a peste 1 200 de persoane pe lista lor de sancțiuni, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin, o interdicție generală asupra turiștilor ruși se dovedește mult mai divizivă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face presiuni în acest sens. „Să-i lăsăm să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”, a declarat acesta într-un interviu acordat luna aceasta ziarului The Washington Post. „Aceasta este singura modalitate de a-l influența pe Putin”.

Zelenski are sprijin din partea țărilor UE care au graniță comună cu Rusia – statele baltice și Finlanda – precum și din partea Poloniei și a Republicii Cehe.

O interdicție de călătorie este „o altă modalitate de a transmite mesajul nostru către poporul rus că Moscova trebuie să înceteze războiul său genocidar împotriva poporului ucrainean”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas într-un răspuns prin e-mail la o întrebare a sursei anterior menționate. „Oamenii își schimbă mentalitatea odată ce propriile privilegii sunt reduse și bunăstarea afectată”.

Alte țări membre ale blocului comunitar sunt împotriva unei asemenea interdicții

Însă alți membri ai UE, în special Germania și Franța, se opun cu fermitate acestei idei. Ei spun că ar fi nedrept și nechibzuit să pedepsească toți rușii pentru ceea ce cancelarul german Olaf Scholz a numit „războiul lui Putin”. Restricțiile privind vizele ar putea micșora numărul tot mai mic de căi de scăpare pentru critici, susțin ei, și ar putea confina oamenii în camera de ecou a Kremlinului, jucând pe seama afirmațiilor privind persecuția occidentală.

„Riscați să faceți din UE personajul negativ în ochii cetățenilor ruși care s-ar putea să nu susțină regimul sau războiul”, a declarat un diplomat al UE, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre conversații private înainte de reuniunea de la Praga.

Un al doilea diplomat al UE familiarizat cu dezbaterea a declarat că va fi un început informal al unei „discuții”, nu cuvântul final cu privire la ceea ce va urma, dacă va urma ceva.

Un potențial compromis este suspendarea completă a unui acord de facilitare a vizelor încheiat cu Rusia în 2007, ceea ce ar face mai dificilă și mai costisitoare obținerea de vize turistice pentru cetățenii ruși, potrivit diplomaților.

Statele membre dezbat cum să își mențină ușile deschise pentru militanții pentru drepturile omului și disidenți, precum și dacă și cum să creeze scutiri pentru grupuri precum membrii de familie, studenți și oameni de știință.

Vizele de scurtă durată ale rușilor au încetat

De la invazia Rusiei, Republica Cehă, Lituania, Letonia și Estonia au încetat să mai elibereze majoritatea vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii ruși. În plus, Estonia a luat măsuri pentru a invalida vizele de scurtă ședere eliberate anterior, în timp ce Letonia le cere călătorilor ruși care intră cu vizele existente să semneze declarații de opoziție față de războiul cu Ucraina.

Finlanda, între timp, a anunțat că va reduce numărul de vize eliberate rușilor cu 90% începând de joi.

„Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect”, a declarat premierul Sanna Marin la televiziunea publică finlandeză.

Europenii s-au înfuriat în această vară la știrile despre vehiculele de lux placate cu numere rusești de pe aeroportul din Helsinki. Având în vedere că este în vigoare o interdicție generalizată a zborurilor rusești, rușii care doresc să își petreacă vacanța în Europa au fost nevoiți să conducă până în țările vecine și să zboare de acolo.

Dar Finlanda și statele baltice spun că nu pot face prea multe pentru a limita turismul rusesc și pentru a evita să fie folosite în mod abuziv ca rută de tranzit. Oficialii se plâng că mulți turiști ruși se prezintă cu vize de scurtă ședere eliberate de alte țări din Schengen.

„Trebuie să spunem un „nu” clar călăreților ruși nerușinați de la graniță”, a scris ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis într-un articol de opinie pentru Politico, care a făcut apel la „solidaritate în materie de vize” în cadrul UE, scrie The Washington Post.