Oficialii europeni vor să grăbească procesul de recapitalizare a 16 bănci de pe bătrânul continent care au fost aproape de a pica testele de stres administrate de Autoritatea Bancară Europeană (ABE), cu scopul de a reasigura piețele privind sectorul bancar din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, informează publicația britanică "Financial Times".
Deși au fost mai multe speculații privind faptul că marile bănci franceze, BNP Paribas și Societe Generale ar căuta surse noi de finanțare, niciuna dintre acestea nu se află pe listă.
Din cele 16 instituții financiare care trebuie recapitalizate în perioada următoare, șapte sunt spaniole, câte două sunt germane, grecești și portugheze, și câte una este italiană, cipriotă și slovenă.
Pe listă se află inclusiv HSH Nordbank și Banca Populară din Italia. Celelalte 14 bănci de pe listă sunt: Espirito Santo și Banco Português din Portugalia; Piraeus Bank și Hellenic Postbank din Grecia; Banco Popular Espanol (Banca Populară Spaniolă), Bankinter, Caixa Galicia, BFA-Bankia, Banco Cívica, Caixa Ontinyent, Banco De Sabadell din Spania; Nova Ljubljanska Banka din Slovenia; Marfin Popular Bank din Cipru and Norddeutsche Landesbank din Germania.
În iulie, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) făcea public faptul că opt bănci europene (Oesterreichische Volksbanken AG din Austria, EFG Eurobank Ergasias SA, ATE Bank (Agricultural Bank of Greece), Banco Pastor SA, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo Caja3, Catalunya Caixa şi Unnim) au picat testele de stres și trebuie să-și majoreze capitalurile până la finalul anului, iar 16 le-au trecut "la mustață".
Testele de stres derulat de Autoritatea Bancară Europeană au scos la iveală că opt bănci înregistrează, pe orizontul de doi ani al exerciţiului, valori ale capitalurilor tier 1 sub pragul de 5 la sută, cu un deficit al fondurilor proprii de nivel 1 cifrat la 2,5 miliarde euro, iar 16 bănci înregistrează un nivel al CT1R între 5 şi 6 la sută, se menţionează într-un comunicat al ABE postat pe sitepul Băncii Naţionale (BNR).