Europa, vizată de o ”furtună perfectă”! Provocări fără precedent pentru economie. Polonia ia primele măsuri
Guvernul polonez a pregătit un plan de ajutorare a debitorilor afectați de creșterea bruscă a ratelor dobânzilor, care duce la creșterea costurilor împrumuturilor pentru bănci, scrie rmx.news.
Planul, care va începe la data de 1 ianuarie 2023, include subvenții de rambursare pentru cei care se confruntă cu dificultăți financiare, vacanțe de rambursare a creditelor ipotecare și înlocuirea ratei interbancare WIBOR în cazul creditelor ipotecare cu un nou indice de referință.
Amintim că Consiliul de politică Monetară al Poloniei a majorat ratele dobânzilor pentru a șaptea oară în aprilie, asta în timp ce rata dobânzii principale a Băncii Naționale a Poloniei a crescut de la 3,5 la 4,5%.
De asemenea, economiștii au fost luați prin surprindere de această decizie, având în vedere că ei se așteptau la o creștere cu jumătate. Așadar, o astfel de decizie reprezintă noi majorări ale ratelor la credite, motiv pentru care guvernul a început să lucreze la un plan de sprijin pentru debitori.
Măsurile anunțate de șeful Guvernului de la Varșovia
În acest context, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că sprijinul pentru debitori se va baza pe patru propuneri.
Prima propunere se referă la implementarea, de către Guvern, a unei noi formule pentru vacanțele de rambursare. O dată pe trimestru, rata ipotecară poate fi mutată fără a percepe clientului o dobândă suplimentară. Acest lucru înseamnă că împrumuturile nu vor trebui rambursate de patru ori într-un an. Această propunere se va aplica în anii 2022 și 2023, scrie sursa anterior citată.
Următoarea propunere se referă la modificarea indicelui WIBOR interbancar. Așadar, prim-ministrul polonez spune că, de la începutul anului 2023, un alt indice derivat din depozitele overnight de pe piața interbancară va înlocui WIBOR. Așa cum era de așteptat, premierul polonez a dat asigurări că noul indice va fi o soluție mai favorabilă pentru împrumutați și va face ca băncile să fie nevoite să își reducă marja de profit cu până la o șesime.
Mateusz Morawiecki a declarat că cea de-a treia propunere se referă la includerea fondurilor sporite pentru Fondul de sprijin pentru cei care au împrumutat bani. Băncile vor fi obligate să recapitalizeze fondul cu 1,4 miliarde de zloți, echivalentul a 300 de milioane de euro. Aceste fonduri vor fi accesibile pentru debitorii a căror rambursare lunară va depăși 50% din venitul lor sau în cazul în care își pierd locul de muncă.
Ultima propunere a șefului Guvernului de la Varșovia este reprezentată de crearea unui fond pentru creșterea sectorului bancar. Mai precis, Mateusz Morawiecki a declarat că băncile comerciale vor contribui la funcționarea fondului, acestea fiind obligate să transfere suma de 3,5 milioane de zloți, echivalentul a 750 de milioane de euro, din veniturile lor.
Provocări pentru economia din Europa
Într-o altă ordine de idei, premierul Mateusz Morawiecki a precizat că situația din Europa este una fără precedent, subliniind că întregul continent era pe care să își revină din punct de vedere economic după pandemia de coronavirus, în momentul în care Rusia a decis să invadeze Ucraina, la data de 24 februarie.
”Din 24 februarie, avem impresia că un întreg stol de lebede a pătruns peste cerurile europene și ne confruntăm cu provocări pe care am fi vrut să le fi uitat cu mult timp în urmă”, a declarat premierul din Polonia, subliniind că Europa riscă să se confrunte cu un nou fenomen, numit de analiști ”Furtuna Perfectă”.