Europa vrea poziția de lider în Inteligență Artificială de încredere
Comisia Europeană a anunțat marți inițierea unui program destinat creării unor fabrici de Inteligență Artificială (IA), cu scopul de a consolida poziția de lider a Europei în dezvoltarea unei IA de încredere, conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
Bruxelles-ul a precizat că aceste fabrici de IA vor fi construite în jurul rețelei de supercomputere europene de înaltă performanță (HPC) și vor fi accesibile unei game variate de utilizatori europeni, inclusiv startup-uri, industrii și cercetători.
Comisia Europeană subliniază că aceste fabrici vor combina elementele esențiale pentru succesul IA: capacitatea de calcul, datele și talentul uman. Ele vor sprijini dezvoltatorii în crearea unor modele avansate de IA generativă, folosind supercomputerele EuroHPC și oferind acces la resurse de date, calcul și stocare. Fabricile vor fi interconectate la nivel european, stabilind astfel un cadru unic de colaborare în domeniul IA pe întregul continent.
Europa va deveni cel mai bun loc din lume pentru o IA de încredere
Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat că lansarea fabricilor de IA reprezintă o mobilizare a supercomputerelor europene de top. Aceste fabrici vor funcționa ca un punct de acces unic pentru companiile de IA nou-înființate, ajutându-le să dezvolte cele mai avansate modele și soluții industriale de inteligență artificială. Scopul este ca Europa să devină lider global în crearea unei IA de încredere.
Fabricile de IA vor fi integrate cu inițiativele naționale din domeniul IA, contribuind la dezvoltarea unui ecosistem dinamic de inteligență artificială. Ele vor beneficia de facilitățile europene de testare și experimentare și vor colabora cu centrele de inovare digitală. În plus, aceste fabrici vor accelera dezvoltarea și testarea aplicațiilor de IA în sectoare cheie pentru Europa, precum sănătatea, energia, industria auto și transporturile, apărarea, industria aerospațială, robotica, producția industrială, tehnologiile verzi și agricultura.
Apelul de propuneri, lansat de EuroHPC, este deschis până la 31 decembrie 2025, primul termen fiind stabilit pentru 4 noiembrie 2024, cu termene suplimentare la fiecare trei luni, în limita fondurilor disponibile. Această inițiativă beneficiază de o finanțare UE de aproape un miliard de euro, provenind din programul Europa Digitală și Orizont Europa, la care se adaugă contribuții similare din partea statelor membre.