Europa vrea să sancționeze Belarusul, responsabil pentru un aflux de migranți la granița cu Polonia
„Folosirea migranților în scopuri politice este inacceptabilă”, a denunțat președintele într-un comunicat de presă, informează Le Monde.Pe lângă extinderea sancțiunilor împotriva Minsk, ea a spus că Uniunea Europeană (UE) „va examina cum să sancționeze companiile aeriene din țări terțe” care transportă migranți în Belarus.
„Nu vom ezita să adoptăm sancțiuni dacă va fi necesar împotriva companiilor și țărilor care fac jocul contrabandiștilor”, a avertizat, la mijlocul lunii octombrie, șeful diplomației UE, Josep Borrell. „Migranților li se oferă vize, bilete de avion și un dispozitiv este pregătit pentru a-i transporta la Minsk, de unde sunt transportați la granițele Lituaniei, Letoniei și Poloniei„, a explicat domnul Borrell. „Drumul către Irak a fost închis în această vară, dar alte drumuri au fost deschise”, a deplâns el.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, va vizita „în următoarele zile în principalele țări de origine și de tranzit pentru a se asigura că acţionează pentru a preveni ca proprii resortisanţi să cadă în capcana întinsă de autorităţile din Belarus”, precizează comunicatul.
Uniunea Europeană îl acuză pe președintele belarus Alexandru Lukașenko – care neagă – că a orchestrat sosirea unui val de migranți și refugiați, în principal din Orientul Mijlociu, ca răspuns la sancțiunile impuse de Bruxelles ca urmare a represiunii brutale a regimului său împotriva opoziției.
„Folosirea migranților de către regimul [al președintelui belarus Aleksand Lukașenko ca tactică hibridă este inacceptabilă”, a adăugat într-un comunicat un oficial al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. El a adăugat: „Suntem îngrijorați de escaladarea recentă de la granița dintre Polonia și Belarus. Facem apel la Belarus să respecte dreptul internațional”.
De luni dimineață, zeci de videoclipuri au fost postate pe rețelele de socializare, care arată grupuri de sute de oameni, îmbrăcați călduros și cu rucsac, mergând de-a lungul unui drum.
Mii de soldați polonezi sunt la graniță
Polonia a trimis mii de soldați la graniță, a ridicat un gard de sârmă ghimpată ascuțit și a impus starea de urgență locală, interzicând jurnaliştilor să lucreze.
Un alt videoclip difuzat de Ministerul de Interne arată o parte din gardul de frontieră instalat de Polonia distrusă, cu sute de migranți pe de o parte și soldați, grăniceri polonezi și soldați pe de altă parte. „Serviciile poloneze i-au împiedicat pe migranți să se îndrepte pe partea poloneză la sud de punctul de frontieră Kuznica. Situația era sub control”, a spus ministerul pe Twitter.
La rândul lor, polițiștii de frontieră din Belarus au confirmat luni într-un comunicat: „În acest moment, un grup mare de refugiați cu efecte personale se deplasează de-a lungul autostrăzii spre granița cu Polonia”.
O celulă guvernamentală de criză a discutat situația
La Varșovia, o celulă guvernamentală de criză – la care au participat premierul Mateusz Morawiecki și miniștrii de Interne și Apărare – s-a întâlnit la ora 13:00 pentru a discuta situația. Cel puțin zece migranți au murit până acum în regiune, inclusiv șapte pe partea poloneză a graniței, potrivit cotidianului național „Gazeta Wyborcza”.
Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, l-a criticat luni pe președintele Aleksandr Lukașenko pentru că a orchestrat ceea ce ea a numit un „atac hibrid” și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze într-un mesaj publicat luni pe Twitter: „Migranții sunt împinși la graniță de bărbați înarmați. Lukașenko este pe deplin responsabil pentru atacul hibrid asupra Poloniei, Lituaniei și Uniunii Europene. Contrabanda de migranți, violența și abuzul trebuie să înceteze. Este nevoie de un răspuns puternic. #UNSC ar trebui să discute despre această criză”