Dimităr Stoianov, naţionalist, şi Iliana Iotova, din Partidul Socialist Bulgar, au subliniat că această campanie nu reprezintă poziţia oficială a guvernului britanic, dar în practică, nu doar tabloidele, ci şi unele ziare serioase şi politicieni de rang înalt ca premierul David Cameron şi primarul Londrei sunt implicaţi în aceeaşi retorică negativă.
"Bulgaria trebuie să aibă o poziţie fermă, unită. Reacţia trebuie să fie mult mai puternică. Şi Comisia Europeană trebuie să ia o poziţie pentru că astfel de discuţii încalcă flagrant acordurile UE", a spus Iotova, dând ca exemplu România, care a lansat deja o iniţiativă pentru a-şi proteja cetăţenii şi prestigiul lor.

"Nu trebuie să ne supărăm pentru unele afirmaţii adevărate. Este adevărat că viaţa majorităţii bulgarilor este una mizerabilă şi majoritatea sunt săraci, dar imigraţia are două sensuri. Poate fi o problemă pentru ei aşa cum este şi pentru noi. Naţiunea noastră se destramă. /…/ Şi nici africanii şi asiaticii nu dorm. Vor continua să vină în Anglia, Olanda, Suedia… Avem nevoie de o soluţie comună. Dar o interdicţie nu este o soluţie", a explicat Stoianov.

Monika Panaiotova, europarlamentar reprezentând GERB /de guvernământ/, nu a fost însă de acord cu colegii ei, afirmând că autorităţile bulgare au depus deja eforturi semnificative pentru a atenua temerilor britanicilor de un val de imigranţi români şi bulgari din 2014 şi dând ca exemplu convorbirile purtate de ministrul britanic de externe William Hague cu omologul său bulgar Nikolai Mladenov, corespondenţa dintre premierul britanic David Cameron şi cel bulgar Boiko Borisov sau declaraţiile Ambasadei britanice de la Sofia în sensul că bulgarii nu vor fi discriminaţi.
Sursa: Agerpres