Instituția de la Strasbourg apără, în patru rezoluții non-legislative, adoptate ieri, arhitectura actuală a fondurilor structurale.
În timpul dezbaterilor în prezența comisarului Johannes Hahn, responsabil pentru dezvoltarea regională, deputații au subliniat opoziția fermă față de "orice tentativă de naționalizare sau sectorizare a politicii de coeziune", în special prin intermediul noilor fonduri tematice (pentru climă, energie, transport).
În raportul elaborat de europarlamentarul Marie-Thérèse Sanchez-Schmid (PPE, Franța) privind viitoarea cooperare transfrontalieră, transnațională și inter-regională, Parlamentul solicită Comisiei Europene să crească ponderea fondurilor structurale destinate cooperării transfrontaliere (de la 2,5% în prezent la 7%), în special pentru ameliorarea infrastructurilor de transport.
Consolidarea cooperării între orașe și zonele periurbane și rurale, cu scopul dezvoltării regionale mai echilibrate este propunerea principală.
Deputații europeni solicită ca procedurile de alocare a fondurilor să fie simplificate și accelerate, în special în favoarea IMM-urilor, iar finanțările multifonduri și mixte să fie încurajate.
Controale mai stricte, mai bine orientate și sancțiuni sub forma suspendărilor sistematice ale plăților ar permite reducerea marjei de eroare și eliminarea controalelor inutile în statele care au un sistem adecvat de gestiune a fondurilor.
Raportul Pieper (PPE, DE) va fi adoptat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, la începutul lunii iunie.
La sfârșitul lunii septembrie, Comisia Europeană va propune un pachet legislativ care va include un regulament general și regulamentele aferente pentru fondurile social, de coeziune, de dezvoltare regională și pentru cooperare teritorială.
La sfârșitul anului curent va fi publicată o propunere privind cadrul strategic pentru toate fondurile europene.
Europarlamentarii doresc creșterea bugetului pentru politica de coeziune
24 iunie 2011, 15:43
Ultima modificare în 24 iunie 2011, 18:43
„UE ar trebui să prevadă pentru politica de coeziune 2014-2020 un buget cel puțin echivalent celui din perioada actuală, pentru a permite regiunilor cele mai sărace să recupereze decalajele de dezvoltare și tuturor regiunilor, inclusiv celor frontaliere, să-și dezvolte potențialul economic și inovator în cadrul Strategiei Europa 2020", se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Mario Draghi, noul președinte al Băncii Centrale Europene
- UPDATE 2: Parlamentul European a decis ridicarea imunităţii lui Adrian Severin
- Noi norme UE pentru achizițiile online
- Lukoil ar putea prelua un nou activ de producţie în străinătate
- CCR: Modificările aduse Statutului poliţistului sunt constituţionale
- Un nou registru pentru lobby-ul de la Bruxelles
- Judecătorii cer ca și parlamentarii și miniștrii să răspundă material
- Sterling va extrage gaze din perimetrele Doina şi Ana din Marea Neagră
- UPDATE: Băsescu: „Am trimis Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei”
- Soarta acordului Schengen se stabilește astăzi la Bruxelles