Europarlamentarii cer sprijin pentru agricultorii din România
Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ia măsuri pentru sprijinirea financiară a agricultorilor afectați de afluxul pe piața unică europeană a cerealelor mai ieftine din Ucraina. Cei doi europarlamentari liberali au prezentat situația fermierilor din România și din alte state de pe granița de Est a UE, care sunt nevoiți să își vândă recolta la un preț sub costurile de producție.
S-a ajuns aici după ce depozitele din zonele de graniță ale acestor state s-au umplut la capacitate maximă și nu pot prelua toate cerealele aduse din Ucraina, care sunt vândute pe loc, la prețuri mici. În plus, situația înrăutățește criza alimentară a țărilor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Scrisoarea celor doi vine după ce europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a trimis Comisiei Europene o atenționare similară, în luna ianuarie a acestui an. De asemenea, Rareș Bogdan a discutat deja cu europarlamentarii bulgari și polonezi din cadrul Partidului Popular European, pentru a iniția un demers comun în rezolvarea problemei care afectează și aceste țări.
Soluția prezentată Comisiei este achiziția din fonduri europene a cerealelor ucrainene, pentru a fi imediat exportate în țările lovite de criza alimentară.
Rareș Bogdan a solicitat măsuri urgente din partea Comisiei Europene
Amintim că, europarlamentarul Rareș Bogdan a transmis în ianuarie că a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru producătorii de cereale din România. Potrivit liberalului, aceștia se confruntă cu o situație gravă din cauza cerealelor din Ucraina, mai ieftine, care au invadat piața.
„Am cerut Comisiei Europene, în numele Delegației EPP România din Parlamentul European, măsuri reale pentru salvarea producătorilor români de cereale, care se uită la porumbul lor cum putrezește, deoarece piața e plină de cereale din Ucraina. Comisia ar trebui să cumpere cerealele din Ucraina și sa le trimită în Africa sau alte zone unde foametea face ravagii, iar noi să facem mămăligă sau să hrănim animalele cu ce crește în țara noastră. Zic eu…
Știu de la colegul Daniel Buda, ale cărui poziții in Comisia de Agricultură sunt remarcabile, că mulți cultivatori de cereale din România și alte țări est-europene înregistrează pierderi uriașe din cauza războiului din Ucraina, deoarece produsele din țara invadată de Putin sunt scutite de taxe vamale, deci mai ieftine, și fac concurență cerealelor din UE. Pentru multe exploatații s-au folosit bani europeni, dar subvenția nu acoperă costurile de producție, iar fermierii nu pot desface pe piață din cauza produselor din Ucraina mai ieftine și sunt pe marginea falimentului, având de achitat și rate la bănci, și facturi către furnizori.
Suntem solidari cu drama poporului ucrainean, România este în prima linie a demersurilor umanitare menite să salveze o națiune din fața terorismului practicat de Kremlin. Cu toate astea, cerem Comisiei Europene măsuri concrete de îndată pentru fermierii aflați în proximitatea graniței cu Ucraina, a căror existență este pusă în pericol!”, a transmis luna trecută liberalul într-o postare pe pagina sa de Facebook.