Europarlamentarul Victor Negrescu, apel la UE
Europarlamentarul Victor Negrescu (S&D) a cerut duminică instituțiilor europene, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European responsabil de transparență și lupta împotriva corupției, sprijin în urma jafului de la Muzeul Drents din Olanda, unde au fost furate piese valoroase din tezaurul dacic al României, conform unei postări pe Facebook.
În demersul său, europarlamentarul român a subliniat dimensiunea europeană a acestui incident, „având în vedere semnificaţia istorică şi culturală a artefactelor furate cât şi caracterul său transfrontalier”, precum și „necesitatea protejării patrimoniului cultural european”.
Victor Negrescu a solicitat ca Uniunea Europeană „să pună în aplicare rapid mecanismele existente în cazul unor astfel de incidente care vizează patrimoniul cultural şi să acţioneze cu determinare folosind instituţiile specifice existente la nivel european”.
În mod concret, europarlamentarul român a adresat Comisiei o solicitare scrisă referitoare la „ce măsuri specifice are în vedere Comisia Europeană pentru a îmbunătăţi colaborarea între statele membre, Europol şi Eurojust în cazul jafului din Olanda şi prevenirea unor astfel de situaţii pe viitor”.
De asemenea, Victor Negrescu a cerut să fie informat despre „demersurile pe care le vor face instituţiile europene, ca urmare a acestui incident, pentru a asigura o implementare eficientă a Planului de acţiune al UE împotriva traficului de bunuri culturale, adoptat în 2022”, plan la care europarlamentarul român afirmă că a contribuit împreună cu colegii social-democraţi în mandatul său anterior de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European.
„Anul trecut am avut plăcerea să vizitez, la Roma, expoziția cu artefactele dacice și vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii. Trebuie să facem tot ce se poate pentru a o recupera”, a transmis acesta.
De ce a ales România Muzeul Drents pentru expoziția cu piesele de tezaur dacice
Muzeul Drents din Assen, Olanda, de unde au fost furate sâmbătă Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur, este un muzeu „extrem de modern și dinamic”, dotat cu cele mai noi tehnologii pentru asigurarea securității pieselor expuse, a explicat duminică Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, într-o conferință de presă.
Târnoveanu a caracterizat jaful de la expoziția din Drents drept unul „ieșit din comun”, subliniind că „este primul jaf în care s-a folosit explozibil într-un muzeu european”.
Directorul muzeului a detaliat că „s-a intrat în clădire, din afară, folosind explozibil. Nu a fost o practică în sistemul actual până în acest moment”.
Referitor la alegerea Muzeului Național de a organiza o expoziție la Muzeul Drents din Assen, Târnoveanu a explicat:
„ Pentru că Assen e un oraş de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată şi industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde sistemul muzeelor este foarte ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante, dar mai mici. În cazul Muzeului Drents, este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și unul dintre cele mai moderne din Olanda.”
Târnoveanu a subliniat că, în urmă cu câţiva ani, Muzeul Drents a construit un corp nou pentru expoziţii temporare, având o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi și dotări de ultimă generație pentru securitate și conservare.
„Acest edificiu a fost construit cu bani ai Primăriei din Assen, care a investit 10 milioane de euro pentru realizarea lui”, a precizat Târnoveanu.
Târnoveanu a explicat și de ce Muzeul Drents a dorit să expună artefacte din civilizația dacică
„Nu întâmplător, când ne-au contactat colegii de la Muzeul Drents, au dorit să prezinte civilizația dacică, pentru că au considerat că este una dintre marile civilizații europene care nu este cunoscută aproape deloc în Olanda. Pentru acest motiv, au investit sume importante și resurse umane pentru realizarea acestei expoziții. Numai contribuția primăriei la realizarea muzeului a fost de 500.000 de euro.”