Scopul dezvoltării acestor tehnologii este atingerea neutralității climatice
„Economiile naţionale trebuie să ajungă la neutralitatea climatică nu doar prin îmbunătăţirea mixului energetic, ci şi prin decarbonizarea industriei grele şi a transportului, abordând diferenţele de proces şi facilitând extinderea producţiei şi utilizării de hidrogen verde şi e-metanol.
Reducerea costurilor va necesita o varietate de decizii politice, cu un climat de investiţii previzibil şi fiabil, un cadru regulator clar şi transparent, care să permită acorduri pe termen lung cu parteneri, instrumente financiare pentru partajarea riscurilor.
Astfel, e-metanolul şi hidrogenul verde ar putea deveni mai competitive în ceea ce priveşte preţurile, comparativ cu cotaţiile fluctuante ale energiei fosile, accelerând tranziţia către consumul de combustibili verzi, în industria grea şi în transport, contribuind astfel la crearea unei pieţe sustenabile de hidrogen verde şi e-metanol în România” a declarat Ioannis Kalapodas, directorul biroului din Bucureşti al European Energy.
Cea mai mare fabrică comercială de energie regenerabilă la un cost competitiv
În contextul legislației europene privind combustibilii verzi (PtX), compania daneză dorește să stimuleze investițiile în energie verde.
„Ţara noastră urmăreşte să-şi intensifice eforturile în direcţia energiilor regenerabile, precum şi să stimuleze investiţiile în energie verde. Primul pas a fost făcut de către Senatul României, prin aprobarea proiectului de lege privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor, dar acesta trebuie completat cu investiţii masive în infrastructură şi crearea unor condiţii de piaţă fezabile şi durabile pentru producţia extinsă de electricitate verde”, precizează reprezentații European Energy.
În prezent, compania are cinci cinci proiecte anunţate în Danemarca şi urmăreşte dezvoltarea de facilităţi PtX pe numeroase piețe, printre care și SUA, Brazilia şi Australia.
Până la finalul anului 2023, European Energy va furniza hidrogen verde la portul Esbjerg, din Danemarca, dintr-un parc eolian cu o capacitate de 12 MW.
E-metanolul verde va juca un rol important în decarbonizarea unor sectoare cu opțiuni limitate, precum industria chimică, transportul rutier sau maritim. Proiectele de tipul Power-to-X ale companiei permit și decarbonizarea industriei combustibililor grei şi a industriei plastice.
Acestea vor fi folosite, prin acorduri deja existente, de către companii mari precum producătorul de jucării Lego Group, liderul în domeniul sănătăţii, Novo Nordisk A/S, şi cu cea mai mare companie de transport maritim din lume, Maersk. Mai mult, Metafuels AG din Elveţia şi European Energy A/S au încheiat recent un „Memorandum” prin care se pregătește dezvoltarea şi implementarea unei instalaţii de producţie a unui combustibil de aviaţie durabil în Danemarca.