Profesorul și cercetătorul de la Copenhagen Business School, Cornel Ban, aduce în discuție impasul în care se află European Green Deal, evidențiind criticile aduse politicii de mediu și propunând soluții viabile. El argumentează că elitele de la Bruxelles se confruntă cu nemulțumirea oamenilor față de taxele pe carbon, care i-au afectat pe cei cu venituri modeste.
Profesorul Cornel Ban analizează impasul European Green Deal și critică politica de mediu
Profesorul și cercetătorul la Copenhagen Business School din Danemarca, Cornel Ban, dezvăluie motivele intrării European Green Deal într-un nou impas. El explică că elitele de la Bruxelles se confruntă acum cu furia oamenilor afectați de taxele pe carbon, care i-au sărăcit.
De la protestele „Vestele Galbene” din Franța, care au zguduit Parisul și alte orașe importante din țară, până la revoltarea fermierilor olandezi care au condus la ascensiunea extremei drepte, indignați de lipsa de empatie și de politica excesivă a fostului premier Mark Rutte, ce i-a adus la faliment în numele tranziției ecologice, milioane de oameni au sancționat greșelile din politica de mediu.
Potrivit lui Cornel Ban, soluția este simplă și la îndemâna Bruxelles-ului. El argumentează că politicile de mediu trebuie să continue, dar nu pot fi suportate exclusiv de către populație, așa cum s-a întâmplat până acum. În schimb, este necesar să se implementeze programe de investiții publice în care statul să asigure finanțarea.
Economistul explică că ideea de a realiza tranziția verde prin impozitare regresivă este un mare autogol și va avea consecințe negative.
El argumentează că decarbonizarea lumii este o prioritate urgentă, dar nu poate fi realizată prin impunerea unei poveri grele exclusiv asupra populației defavorizate, ceea ce ar conduce la creșterea reală a costurilor de întreținere și transport sau la înlocuirea locurilor de muncă bine plătite în sectoarele cu emisii mari cu locuri de muncă prost plătite în alte sectoare. Economistul consideră că susținătorii neoliberalismului verde greșesc în abordarea lor, crezând că impunerea unor taxe mari pe carbon este singura soluție pentru rezolvarea problemei.
„Ideea că putem face tranziția verde ca o impozitare regresivă este un mare autogol și se va termina prost.
Nu putem decarboniza lumea, o sarcina urgentă dacă ne pasă cât de cât de omenirea de azi și mai ales de cea de mâine, într-o tiranie punând povara pe «amărășteni», scumpind în mod real cheltuielile de întreținere și transport sau înlocuind slujbe bine plătite în sectoarele cu emisii mari cu slujbe prost plătite în sectoarele cu emisii. Ori fix asta fac susținătorii neoliberalismului verde, care cred că doar punând prețuri fixe și mari pe carbon rezolvă problema”, a declarat economistul pentru Adevărul.
Economistul atrage atenția asupra impactului taxei pe carbon și propune alternative
Economistul menționează că a observat protestele masive ale Vestelor galbene din Franța, care au avut ca protagoniști oameni cu venituri sub media franceză. Aceștia au fost afectați de taxa pe carbon, care a determinat creșterea costurilor de transport cu mașina diesel în zonele în care transportul public era fie insuficient, fie inexistent.
El adaugă că soluțiile individuale la problema emisiilor, cum ar fi înlocuirea centralelor pe gaz cu pompe de căldură, care au un cost considerabil, cum s-a încercat în Germania, au fost ineficiente. Economistul subliniază că nu este fezabil și nici corect să se impună austeritate verde asupra masei largi a populației.
„Am văzut explozia Vestelor galbene din Franța, adică oamenii cu venituri sub media franceză, cărora taxa pe carbon le-a scumpit până și naveta pe mașinile diesel în zone unde transportul public era fie inexistent, fie «praf».
Ori soluțiile individuale la problema emisiilor de genul obligativității înlocuirii centralelor pe gaz cu pompele de căldură care au un preț încă imens, cum s-a încercat în Germania, au dat greș. Nu poți face și nu trebuie să faci austeritate verde pentru marea masă”, explică economistul.