Europenii din vestul continentului cheltuie 10,5 miliarde de euro pe an pe medicamente de provenienţă ilicită, majoritatea contrafăcute, potrivit rezutlatelor unui sondaj sponsorizat de Pfizer, preluate de Reuters.
Germanii şi italienii cumpără cele mai multe medicamente pe bază de prescripţie medicală pe Internet, în timpul călătoriilor în afara ţării, în cluburi, magazine sau de la prieteni, arată rezultatele sondajului.
Medicamentele contrafăcute conţin de multe ori un amestec incorect de ingrediente sau chiar substanţe toxice, devenind o ameninţare tot mai serioasă pentru sănătatea populaţiei, în special în ţări sărace, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Totodată, aceste produse afectează companiile farmaceutice, din moment ce „falsificatorii” încearcă de obicei să imite cele mai bine vândute medicamente, precum Viagra sau Lipitor, comercializate de Pfizer.
Există însă şi critici, care susţin că grupurile farmaceutice încearcă să exagereze magnitudinea problemei pentru a-şi argumenta eforturile de intensificare a controalelor care să le protejeze brandurile.
Probleme cu medicamentele cumpărate de pe Internet
Liderii UE iau în serios chestiunea medicamentelor ilicite, notează Reuters. Fostul comisar european pentru Industrie, Guenter Verheugen, s-a declarat în decembrie „extrem de îngrijorat” de acest fenomen, după capturi totalizând un volum de 34 de milioane de tablete „false„ la punctele vamale ale Uniunii Europene în numai două zile.
European Alliance for Access to Safe Medicines, organizaţie finanţată de companiile farmaceutice, susţine că 62% dintre medicamentele cumpărate pe Internet sunt contrafăcute sau nu îndeplinesc standardele industriei de profil.
Sondajul sponsorizat de Pfizer arată că 21% dintre cei 14.000 de respondenţi din 14 state vest-europene au cumpărat ilicit medicamente, procentul variind de la 38%, respectiv 37% în Germania şi Italia, la 12% în Marea Britanie şi 10% în Olanda.
SURSA: Mediafax