Un sondaj recent la nivelul întregului continent relevă marea dezamăgire a populației față de riposta lipsită de unitate a UE și față de modul în care guvernele au înțeles să gestioneze criza provocată de pandemie. Cu toate acestea, o mare majoritate afirmă că pandemia a convins că guvernele din UE trebuie să coopereze mai strâns în fața unor pericole venite din exterior.

În Italia, una dintre primele țări care au fost afectate de virus, 63% dintre persoanele chestionate au spus că UE și-a părăsit cetățenii pe măsură ce virusul cuprindea sudul Europei și s-au întrebat cine le-a fost oare cel mai apropiat aliat în zilele cele mai negre ale crizei, în timp ce numai 4% dintre italieni au menționat UE, iar 25% au menționat China.

Numărul celor care au considerat că reacția UE a fost slabă (peste jumătate, în Franța) este depășit de cei care spun că organizația s-a dovedit ‘lipsită de importanță‘ în timp ce numărul morților era în creștere, iar comunitățile se chinuiau să-și îngroape morții. O mare majoritate dintre persoanele chestionate la nivelul întregii UE afirmă fie că țara lor a fost lăsată să se lupte singură cu greutățile, fie că nici măcar nu știau cine le-ar fi aliatul cel mai util, se arată într-un material publicat în The Guardian.

Europeni din nouă țări care formează două treimi din populația UE au fost chestionați de un grup al Consiliului European pentru Relații Externe într-o perioadă în care guvernele lor încearcă să mai relaxeze izolarea. Raportul rezultat, întocmit de Ivan Krastev și Mark Leonard, califică drept ‘îngrijorător‘ procentul de deziluzie al populației, în timp ce liderii UE discută un plan de redresare care ar implica un fond public de miliarde de euro.

Mulți europeni (58% în Franța) consideră că, în privința acestei crize, UE a fost irelevantă. Ei spun că aceste constatări au alimentat speculațiile potrivit cărora pandemia a extins rolul statului. În cele nouă state monitorizate, 33% din populație afirmă că și-a pierdut încrederea în capacitatea guvernelor de a acționa, și numai 29% cred că această criză impune un rol mai puternic al statului.

Pandemia a convins cei mai mulți dintre cetățeni că este necesară o mai mare cooperare în cadrul UE

În Italia, 76% dintre cei intervievați au spus că vor o redresare gestionată de UE, în timp ce 16% au afirmat că pandemia nu a făcut decât să pună într-o lumină mai bună Lega, partidul populist al lui Matteo Salvini. Criza nu a sporit sprijinul nici în favoarea populiștilor din Spania – 54% au spus că Vox, un partid de extremă dreaptă, le-a înșelat așteptările după apariția crizei legate de coronavirus.

Partidul din Franța al lui Marine Le Pen a scăzut și el în sondaje, pe când în Germania, numai 6% dintre intervievați au spus că ar avea ‘o părere mai bună‘ despre partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) ca rezultat al crizei.

Pandemia nu a sporit încrederea europenilor în experți

Sondajul, care a inclus 10000 de subiecți, a fost efectuat la sfârșitul lunii aprilie de Datapraxis și de YouGov în Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Bulgaria, Danemarca și Suedia prin cifre menite să reflecte o rată relativă de populație.