"Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat", a adăugat ea la finalul unei cine între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.
"Situaţia nu s-a schimbat fundamental" într-o săptămână "şi sunt puţine şanse" ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.
"Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.
El voia ca aceste probleme să fie rezolvate împreună de UE şi Rusia’, a adăugat ea, în contextul în care Ianukovici a propus săptămâna trecută ca acordul de asociere cu UE să fie discutat în trei – Kiev, Bruxelles şi Moscova.
Solicitarea a fost respinsă de UE, care apără caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.
Noii membri veniţi din estul Europei ‘au explicat că în cursul ultimilor 15 ani ei au făcut progrese tocmai datorită acestui tip de acorduri’ prealabile aderării lor la UE în 2004, a mai afirmat preşedinta lituaniană, potrivit AFP.
SURSA: AGERPRES, MEDIAFAX