Deşi românii se încadrează în media europeană în ceea ce priveşte planificarea călătoriei, ei folosesc mai mult dispozitivele mobile în realizarea rezervărilor decât europeanul mediu.
Conform analizei tripsta, bărbaţii au făcut cele mai multe rezervări pentru luna aceasta, fie că avem în vedere datele la nivel european (60,8%) sau cele specifice pieţei locale, unde procentajul a fost puţin mai ridicat, ajungând la 63,5% din totalul rezervărilor.
Europenii călătoresc mult pe parcursul anului, destinaţiile favorite variază de la o ţară la alta, fiind influenţate de anotimp. Pentru a vedea cum arată alegerile românilor comparativ cu tendinţele europene de călătorie, tripsta s-a uitat la 24 de pieţe europene în care are operaţiuni pentru a afla care au fost destinaţiile cel mai des alese, cât au cheltuit oamenii şi cine sunt ei, comparând în acelaşi timp cu alegerile făcute de români în luna octombrie a acestui an.
Vârsta medie a persoanelor care călătoresc luna aceasta este de 38 de ani, iar călătoriile sunt planificate din timp: cele 39 de zile în avans cu care românii au realizat rezervările fiind puţin peste media europeană de 36 de zile. În acelaşi timp, suma medie cheltuită de europeni pentru zborurile din luna aceasta este de 351,72 euro, cu 52% mai mult decât suma medie cheltuită de românii care au călătorit în octombrie şi care a fost de 230,02 euro.
Dacă avem în vedere toate rezervările realizate la nivel european, topul 3 al destinaţiilor alese de călători luna aceasta e format din Roma, Amsterdam şi Londra, în timp ce românii au rezervat predominant zboruri către Bucureşti şi Chişinău, urmate apoi de Istanbul şi Roma.
Cea mai scumpă rezervare de luna aceasta, la nivel european, a fost pentru un zbor dus-întors pentru un pasager adult de la Paris în Insula Mauritius, care a costat 5.360,22 euro. Românii, la rândul lor, au finalizat şi ei rezervări scumpe: cel mai mult a plătit un român pentru un zbor dus-întors pentru două persoane de la Tel Aviv la Roma, în valoare de 1.600,83 euro, iar cea mai scumpă rezervare cu plecare de pe teritoriul românesc a fost pentru un zbor dus-întors pentru o persoană din Bucureşti în Zanzibar, pentru care a plătit 814, 26 euro.
În ceea ce priveşte felul în care preferă să facă rezervările, dispozitivele de tip desktop sunt preferate atât la nivel european (82,5%), cât şi local (74,6%), însă românii par să fie mai predispuşi decât media europeană la a folosi dispozitive mobile (19% comparativ cu 17,3% la nivelul pieţelor europene) şi aplicaţia iOS dedicată (6,3% comparativ cu cei 0,2% la nivel european în ansamblu).
SURSA: Agerpres