Cetăţenii Uniunii Europene (UE) pierd în jur de 1,5 miliarde de euro anual din cauza infracţiunilor de utilizare frauduloasă a cardurilor de debit şi de credit, informează un raport al Europol pe site-ul agenţiei de poliţie a UE, precizând că majoritatea acestor ilegalităţi au loc în SUA.
"Majoritatea tranzacţiilor ilegale cu carduri care afectează UE au loc peste hotare, în principal în SUA", informează agenţia cu sediul la Haga.
Componentele de securitate ale cardurilor din UE precum cipurile şi tehnologia PIN sunt uşor de surmontat în SUA. Conform raportului Europol, infractorii ar exploata slăbiciunile din SUA, întrucât ATM-urile din acest stat nu respectă pe deplin standardele globale de securitate privind tehnologia cipurilor, cunoscute sub denumirea generică EMV.
"Din cauza acestui fenomen şi a unor acorduri specifice privind rambursarea pierderilor cauzate de terminalele mai puţin protejate, majoritatea pierderilor cauzate de acest tip de fraudă afectează emiţătorii de carduri din UE", menţionează Europol.
Măsurile scăzute de securitate nu sunt însă specifice doar ATM-urilor din SUA, agenţia descoperind bande organizate care folosesc aceleaşi tehnici în Republica Dominicană, Columbia, Rusia, Brazilia şi Mexic.
Riscurile pe care le implică astfel de infracţiuni sunt minime, întrucât autorităţile sunt slab echipate să răspundă naturii transfrontaliere a infracţiunii, apreciază Europol. Cei implicaţi primesc adesea sentinţe uşoare sau scapă de condamnări, întrucât infracţiunea este comisă în afara jurisdicţiei tribunalelor din UE.
Alte bande organizate de peste hotare corup cadre ale poliţiei şi îşi pot permite avocaţii cei mai buni pentru a influenţa cursul anchetelor, mai menţionează în raport agenţia de poliţie a UE. "Soluţia finală la această problemă ar fi implementarea standardelor EMV la nivel global, inclusiv în SUA", notează Europol.
Costurile implementării ar fi însă excepţional de mari şi unele bănci preferă în continuare profitul în dauna a ceea ce acestea consideră nivele acceptabile ale fraudelor. ‘Instituţiile bancare sunt afaceri croite pentru profit, aşa că reducerea venitului ilegal al infractorilor nu este întotdeauna o prioritate pentru ele atunci când introduc noi produse sau servicii bancare’, precizează raportul.
Între timp, cetăţenii UE devin victime şi ale tranzacţiilor frauduloase online cu carduri de credit. Măsurile de securitate menite să blocheze tentativele infractorilor de a fura date personale, numerele cărţilor de credit şi alte informaţii sensibile a devenit, potrivit Europol, o piaţă subterană foarte lucrativă.
Breşele de securitate şi furturile de date sunt însă rar raportate de bănci, pentru a nu le afecta reputaţia. "În majoritatea acestor cazuri, cantitatea de date compromise referitoare la carduri este substanţială, ajungând la sute de mii sau chiar milioane de clienţi, ceea ce le permite infractorilor să vândă astfel de date pe internet", susţine Europol.
Sursa: Agerpres