Europol a anunțat, pe 14 iunie, destructurarea unor infrastructuri online critice și închiderea a 13 platforme și pagini web utilizate pentru comunicare și propagandă teroristă.

Într-o conferință de presă, s-a menționat că aceste site-uri au fost folosite pentru distribuirea de conținut propagandistic de către grupări precum Statul Islamic și Al-Qaeda.

Europol a subliniat că unele dintre aceste platforme conțineau chiar manuale pentru realizarea de atacuri sau fabricarea de materiale explozive. În plus, acestea erau utilizate și pentru colectarea de fonduri și recrutarea de noi membri.

Europol a intrat puternic în zonele cu probleme

În urma unei operațiuni comune a forțelor de ordine din zece țări, s-a întrerupt funcționarea unor servere localizate în Germania, Țările de Jos, SUA și Islanda. Autoritățile spaniole au raportat arestarea a nouă persoane radicalizate, conform informațiilor citate de Kathimerini.

Europol a coordonat și sprijinit investigațiile alături de Eurojust. Instituția a declarat că aceste servere sprijineau mai multe instituții media asociate cu Statul Islamic. Ele erau utilizate pentru difuzarea de propagandă globală. Acestea conțineau și mesaje menite să incite la terorism în cel puțin treizeci de limbi diferite.

Europol
SURSA FOTO: Dreamstime

Instrucțiuni și sloganuri ale Statului Islamic în peste treizeci de limbi

Investigațiile și monitorizarea continuă a activităților online ale organizațiilor teroriste, sub conducerea Poliției Spaniole, s-au dovedit dificile. Acest lucru s-a petrecut din cauza „trasabilității complexe, întrucât se foloseau de infrastructuri tehnologice noi și sofisticate”.

Prin intermediul acestei rețele, au fost distribuite instrucțiuni și sloganuri ale Statului Islamic în peste treizeci de limbi. Printre acestea se află  spaniolă, arabă, engleză, franceză, germană, daneză, turcă, rusă, indoneziană și paștună. Europol a raportat descoperirea „mai multor terabytes” de astfel de informații.

Site-urile web conduse de teroriști, sursă de recrutare

În cadrul unei conferințe de presă, Jean-Philippe Lecouffe, directorul executiv adjunct al Europol, a venit cu detalii. El a subliniat că site-urile web conduse de teroriști au servit ca „o sursă de propagandă, o sursă de recrutare, o sursă de radicalizare”. El a adăugat că aceste platforme au fost fundamentale pentru diseminarea ideologiilor violente. Ele au fost utilizate pentru activități precum recrutarea de membri, strângerea de fonduri și coordonarea atacurilor.

Lecouffe a evidențiat două operațiuni recente în care instituție a fost implicat.

Una dintre ele a fost condusă de autoritățile spaniole. Ea a vizat activitățile Statului Islamic. Cealaltă a abordat organizații teroriste cu motivații religioase și politice variate. Un rezultat comun al acestor operațiuni a fost întreruperea prezenței pe internet a conținutului terorist, o evoluție deosebit de pozitivă în contextul securității globale.

Manuale pentru crearea de explozibili și efectuarea de atacuri

Conținutul găzduit de aceste site-uri include, conform Europol, manuale pentru crearea de explozibili. Ele au și instrucțiuni pentru efectuarea de atacuri. Acest lucru subliniază seriozitatea amenințărilor reprezentate de aceste infrastructuri online.

Operațiunea a primit numele de cod HOPPER II. Ea s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ un an, a implicat cooperarea între zece țări europene. S-a avut în vedere combaterea de activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste cu motivație religioasă și politică din întreg spectrul ideologic. Cele zece țări implicate sunt Albania, Bosnia-Herțegovina, Danemarca, Germania, Islanda, Moldova, România, Slovacia, Ucraina și Regatul Unit.

România se află pe lista țărilor vizate de acțiunea Europol

Operațiunea HOPPER II a vizat nu doar Statul Islamic, ci și Al-Qaeda și „ramificațiile” acestora. Este vorba inclusiv grupul jihadist Hayat Tahrir al-Sham, activ în războiul civil din Siria.

Conform datelor publicate de Europol, 13 site-uri web care difuzau propagandă teroristă au fost raportate furnizorilor de servicii de găzduire pentru eliminare. În cadrul anchetei, au fost confiscate patru servere din România, Ucraina și Islanda, iar site-urile respective au fost închise. Europol a subliniat că este posibil să apară noi replicații ale acestor domenii web, iar alte site-uri web pot fi raportate în viitor.

Operațiunea a fost realizată în paralel cu Operațiunea ALMUASASA a Poliției Spaniole, sprijinită și coordonată de Europol, cu scopul de a intensifica combaterea terorismului în spectrul ideologic.

În contextul Regulamentului european privind conținutul terorist online (TCO), în vigoare din iunie 2022, Europol a menționat că acesta oferă un cadru legal care obligă furnizorii de servicii de găzduire să elimine conținutul terorist într-un interval de maximum o oră de la primirea unui ordin de eliminare din partea autorităților statului membru. Regulamentul se aplică tuturor furnizorilor de servicii de găzduire activi în Uniunea Europeană, inclusiv platformelor sociale și serviciilor de distribuție de conținut video, imagini și audio.