Polițiștii ies în stradă. Sindicaliștii Europol spun că liderii MAI sunt deconectați de realitate
Sindicaliștii Europol au transmis că, în ultimele zile, au fost acuzați de către toți cei care ocupă funcții de conducere în MAI și beneficiază de majorări salariale de 50% că sindicatele sunt responsabile pentru scoaterea polițiștilor în fața unităților, pentru instigarea acestora la revoltă, destabilizarea sistemului și alte acuzații similare.
Cei de la Europol au subliniat că situația nu mai este despre sindicate, ci despre polițiștii din stradă, ale căror salarii au fost reduse și care fac sacrificii pentru ca superiorii lor să se bucure de rezultatele muncii lor.
Sindicaliștii au menționat că polițiștii sunt cei care nu petrec weekendurile și sărbătorile acasă, alături de familii și prieteni, care își riscă viața și obțin rezultate, în timp ce conducătorii primesc, la fiecare șase luni, bonusuri lunare mai mari decât salariile lor.
De asemenea, reprezentanții Europol au transmis pe Facebook că liderii sunt deconectați de realitate, realitate care se reflectă în mesajul unui polițist din stradă, Dani Cek.
Sindicaliștii au precizat că acesta reprezintă zeci de mii de polițiști care au reacționat, care intenționează să protesteze și care vor participa pe 17 ianuarie 2025 la cel mai mare protest organizat în MAI.
Dani Cek acuză că tăierile de salarii îi afectează doar pe polițiștii de jos, nu și pe șefi
Dani Cek a spus că de 15 ani își face datoria față de țară fără să întârzie măcar o zi la muncă, subliniind că nu a fost niciodată sancționat, ci, dimpotrivă, a acumulat diplome, avansări și respect din partea colegilor și a comunității.
El a menționat că nu a intrat în Poliție prin pile și că nu are datorii față de șefi sau politicieni, explicând că a intrat în școala militară, a absolvit-o după doi ani și a ales singur această meserie, considerând că a fi polițist nu a fost doar o opțiune, ci o vocație.
Acesta a declarat că, timp de 15 ani, a lucrat doar pe stradă, în condiții grele, precum ger, ploaie și arșiță, și că, deși a petrecut multe sărbători departe de familie, nu a uitat niciodată să poarte cu mândrie tricolorul pe uniformă.
El a spus că a muncit mereu cu dedicare, fiind conștient că fiecare zi în care își făcea treaba contribuia la siguranța României. De asemenea, a afirmat că, în toți acești ani, și-a riscat viața la orice oră din zi și din noapte.
Sistemul le cere polițiștilor să fie la datorie oricând, dar fără a le respecta munca
Cu toate acestea, Dani Cek a subliniat că „mulțumirea” din partea guvernanților vine acum sub forma unor tăieri salariale, justificate prin pretextul austerității, și a specificat că acestea îi afectează doar pe polițiștii de rând, nu și pe șefi.
Dani a amintit, în postarea menționată de cei de la Europol, că a mai trecut printr-o situație similară în 2010, dar a remarcat că de data aceasta sacrificiul este impus doar celor care susțin sistemul.
El a anticipat că unii ar putea spune că polițiștii își merită soarta, aducând în discuție evenimentele din pandemie sau percepția că poliția ar apăra hoții. Totuși, a subliniat că România este o țară sigură și datorită polițiștilor, adăugând că pușcăriile sunt pline pentru că aceștia și-au făcut treaba.
Polițistul a enumerat domeniile de activitate ale poliției, precum ordine publică, rutieră, investigații, criminalistică și trupele speciale, și a precizat că aceștia lucrează zi și noapte pentru siguranța cetățenilor. De asemenea, el a recunoscut că și în poliție există uscături, dar a considerat că poliția este o oglindă a societății.
În final, Dani Cek a declarat că va ieși în stradă să protesteze pe 17 ianuarie, motivând că sistemul îi cere să fie la datorie oricând, dar fără a-i respecta munca. El a adăugat că timpul petrecut departe de familie, pe care nu îl mai poate recupera, merită măcar să fie respectat.
Vezi mai jos postarea integrală.