Având supravegherea FMI şi CE, cu siguranţă arieratele bugetului de stat au fost prinse în datele raportate către Eurostat. Semnele de întrebare ridicate de Eurostat vizează alt aspect, care s-ar putea să ne afecteze semnificativ în viitor dacă nu ne facem curat în ograda companiilor de stat cu pierderi.

Conform prevederilor europene, după cum a avertizat şi Consiliul Fiscal, companiile cu capital majoritar de stat care au fost finanţate de la buget cu peste 50% mai mult de trei ani vor fi consolidate în deficitul bugetar.

La aceste companii de stat aflate în pierdere sau având o performanţă financiară deplorabilă se referă Eurostat şi ne cere să revizuim datele. Conform datelor Consiliului Fiscal, la sfârşitul lui 2010, companiile de stat aveau datorii către bugetul de stat echivalente cu 2% din PIB, iar alte 3% din PIB reprezentau arieratele acestora către mediul privat.

Pentru 2010 avem doar estimări, nu şi rezultatele companiilor de stat

Deocamdată, experţi ai MFP, INS şi BNR verifică din nou datele “în vederea identificării de discrepanţe între conturile financiare şi nefinanciare ale CFR Infrastructură şi Termoelectrica SA”, se spune într-un comunicat publicat de INS.

“Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, conform metodologiei europene ESA 95, pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări, deoarece contul de profit şi pierdere, respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării (31 martie 2011)”, se precizează în nota INS.

Cu alte cuvinte, pentru 2010, am transmis pe 31 martie către Eurostat doar estimări privind contul de profit şi pierderi, respectiv bilanţul companiilor de stat în cauză, urmând ca după depunerea situaţiilor contabile definitive să transmitem o nouă notă către Eurostat.

Aflăm în septembrie dacă am raportat eronat

Potrivit INS, Eurostat şi-a exprimat unele rezerve asupra calităţii datelor remise la finele lunii martie 2011, în principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul administraţiile publice conform metodologiei ESA 95 .

Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat şi în anii precedenţi asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca şi Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011.

Referitor la rezervele formulate de Eurostat asupra datelor transmise de România, INS menţionează că odată cu Notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul Administraţiile publice a unor societăţi, precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA.

“După verificarea datelor şi identificarea cauzelor care au condus la înregistrarea discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare, urmează a fi prezentate Eurostat detaliile necesare pentru înlăturarea rezervelor formulate cu ocazia raportării din septembrie 2011”, se arată în comunicatului INS.
Citeşte şi România a realizat în 2010 a treia cea mai amplă reducere a deficitului bugetar din UE