Comerţul UE cu Rusia continuă să scadă din cauza sancțiunilor
Potrivit ultimelor date publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), comerţul dintre Uniunea Europeană (UE) și Rusia a fost puternic afectat de războiul din Ucraina și de restricţiile impuse de blocul comunitar, care au cauzat o scădere semnificativă a importurilor şi exporturilor, faţă de nivelul anterior izbucnirii „operațiunii speciale a armatei Rusiei”.
Ponderea Rusiei în importurile UE din afara blocului comunitar a scăzut de la 9,5% la 4,3% în perioada februarie 2022 – decembrie 2022, iar în exporturile UE în afara blocului comunitar a scăzut de la 4% la 2% în aceeași perioadă.
În consecinţă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia sa cu Rusia a atins un vârf de 18,2 miliarde de euro în martie 2022, după care a scăzut la 6 miliarde de euro în decembrie 2022. Valoarea importurilor din Rusia a scăzut cu 53%, scăzând de la 21,8 miliarde de euro în martie 2022 la 10,3 miliarde de euro în decembrie 2022.
Ponderea Rusiei în importurile UE din afara blocului comunitar pentru şase produse cheie a scăzut, cel mai vizibil declin fiind la cărbune, gaze naturale, îngrăşăminte, ulei de petrol, oţel şi fier. Cel mai sever recul a fost înregistrat la cărbune (de la 45% în 2021 la 22% în 2022), gaze naturale (de la 36% în 2021 la 21% în 2022), îngrăşăminte (de la 29% în 2021 la 22% în 2022), ulei de petrol (de la 28% în 2021 la 21% în 2022), oţel şi fier (de la 16% în 2021 la 10% în 2022).
UE a impus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Vă amintim că pe data de 24 februarie 2023, ziua care a marcat un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană (UE) a impus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează 121 de persoane şi entităţi, inclusiv producători iranieni de drone, în timp ce Statele Unite ale Americii au adoptat la rândul lor un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta incluzând şi intermediari europeni.
Al zecelea pachet de sancţiuni impus de UE cuprinde „sancţiunile de cea mai mare anvergură adoptate vreodată”, a indicat, sâmbătă, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenția de presă AFP.
Potrivit sursei citate anterior, sunt vizate 96 de entităţi ruseşti suplimentare (companii sau agenţii de stat), inclusiv trei bănci ruseşti, și şapte entităţi iraniene, toate reprezentând producători de drone folosite de Rusia pentru a lovi ţinte în Ucraina.
De asemenea, interdicţia exportului de produse industriale europene către Rusia a fost extinsă către noi bunuri cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară), precum componentele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru motoarele de avion, antenele, macaralele, materiile prime constituite din pământuri rare, circuitele electronice şi camerele cu termoviziune.