Exporturile de materii prime reciclabile a crescut cu 39,3 milioane de tone
Din 2004 și până în prezent, volumele de export pentru materiile prime reciclabile au cunoscut o creștere constantă, înregistrând o majorare cu 74% (16,7 milioane de tone).
În ceea ce privește importurile UE de materii prime reciclabile din țările din afara blocului comunitar, acestea au însumat anul trecut 39,8 milioane de tone, înregistrând o scădere cu 3,8 milioane de tone în comparație cu 2004 (8,6%).
În 2023, exporturile de metale din Uniunea Europeană au totalizat 21 milioane de tone, reprezentând peste jumătate (54%) din totalul exporturilor de deșeuri din blocul comunitar. A doua cea mai mare categorie este reprezentată de hârtie și carton (șapte milioane de tone sau 18%), urmată de substanțele organice (4,5 milioane de tone sau 11%).
În ceea ce privește importurile către UE, cea mai importantă categorie este reprezentată de substanțele organice (24,4 milioane de tone), reprezentând 61% din totalul importurilor de materii prime reciclabile. Metalul este a doua mare categorie, cu 5,4 milioane de tone (14%), iar mineralele cu cinci milioane de tone (13%).
Principalele destinații pentru materiile prime reciclabile exportate de UE în 2023 au fost Turcia (12,2 milioane de tone), India (5,2 milioane de tone), Marea Britanie (3,5 milioane de tone), Egipt (1,7 milioane de tone) și Indonezia (1,5 milioane de tone).
În același an, importurile UE de materii prime reciclabile s-au realizat în principal din Brazilia (9,7 milioane de tone), Argentina (4,5 milioane de tone), Marea Britanie (3,5 milioane de tone), Ucraina (2,5 milioane de tone) și Statele Unite (2,5 milioane de tone).
Noi reguli privind reciclarea
Amintim că datorită unei legislații a Uniunii Europene (UE), cunoscută sub numele de Directiva UE 2019/90, utilizarea capacelor cu capse devine din ce în ce mai răspândită. Această directivă urmează să intre oficial în vigoare din iulie 2024, din punct de vedere legislativ.
Conform directivei, toate recipientele destinate băuturilor cu un volum de până la trei litri trebuie să fie echipate cu un capac care să rămână atașat de sticlă după deschidere. Această măsură se încadrează în obiectivul UE de a asigura că toate produsele din plastic sunt ușor de reciclat până în anul 2030.
Potrivit datelor emise de Comisia Europeană (CE), anual, se produc aproximativ 359 de milioane de tone de plastic la nivel mondial, dintre care între 4,8 – 12,7 milioane de tone ajung în oceane. Capacele de sticle din plastic constituie peste 4% din totalul plasticului găsit pe plajele europene. Uniunea Europeană își propune să asigure că sticla și capacul rămân împreună și că ambele sunt reciclate. Mai multe puteți citi aici.