Potrivit unor date publicate luni de Eurostat, Germania şi Italia au fost principalii parteneri comerciali ai României, în 2020, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri.
Astfel, în 2020, Germania, prima economie europeană, a fost destinaţia spre care s-au îndreptat 23% din exporturile României, urmată de Italia (11%), Franţa (7%), Ungaria (5%) şi Polonia (4%). România a exportat anul trecut în Germania bunuri în valoare de 14,1 miliarde euro şi spre Italia bunuri în valoare de 6,6 miliarde euro.
În ceea ce priveşte importurile României, în anul 2020, din nou Germania este pe primul loc cu 21%, urmată de Italia (9%), Ungaria (7%), China (6%) şi Polonia (6%). Anul trecut, România a importat din Germania bunuri în valoare de 16,7 miliarde euro şi din Italia bunuri în valoare de 7,1 miliarde euro.
În cazul Uniunii Europene, China este ţara de unde blocul comunitar a importat cele mai multe bunuri (22% din importuri), urmată de SUA (12%), Marea Britanie (10%), Elveţia (6%) şi Rusia (6%). Pe de altă parte, în 2020, UE a exportat cele mai multe bunuri spre SUA (18%), urmată de Marea Britanie (14%), China (10%), Elveţia (7%) şi Rusia (4%), transmite Eurostat.
Situație critică în Germania
Pandemia de coronavirus a făcut ravagii pe întreg globul atât din punct de vedere sanitar cât și financiar, iar efectele ei se resimt de abia acum și vor continua să se resimtă și în următoarea perioadă. Mii de persoane riscă să ajungă pe străzi în Germania
Fundaţia Off Road Kids, dedicată ajutorării şi integrării tinerilor fără adăpost trage un semnal de alarmă cu privire la urmările crizei financiare și sanitare. Mai exact, potrivit sursei citate, atât copiii cât și adolescenţii din Germania se confruntă cu un risc crescut de a ajunge să trăiască pe străzi din cauza pandemiei cu noul coronavirus, transmite DPA, citată de Agerpres.
Markus Seidel, purtător de cuvânt al fundaţiei susține că există probleme mari în diferite familii, iar restricțiile impuse de autorități pot duce la accentuarea acestora. Unele persoane sunt alungate din locuințe și există și părți mult mai rele.
“Oriunde sunt probleme în familii, un lockdown poate conduce la ruperi totale. Acestea au de multe ori ca rezultat alungarea lor din locuinţe”, a declarat Markus Seidel, purtător de cuvânt al fundaţiei.
Totodată, acesta mai sublinază faptul că, doar în cursul anului 2020, de la debutul pandemiei și până la finalul anului, un număr record de copii şi adolescenţi germani au solicitat ajutor de la această fundaţie.