Numărul angajaților din UE, în creștere în primul trimestru din 2022
Numărul angajaţilor a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,4% în UE, în primul trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, conform datelor publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În trimestrul patru din 2021, numărul angajaţilor a urcat cu 0,4% atât în zona euro, cât şi în UE.
Conform datelor Eurostat pentru 2021, numărul angajaţilor a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în UE, după ce în 2020 s-a înregistrat un declin de 1,5% în zona euro şi de 1,4% în Uniunea Europeană.
Produsul Intern Brut al UE a crescut cu 0,4% în primele trei luni ale anului
Pe de altă parte, datele publicate de Eurostat mai arată că Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, însă România a avut cea mai mare creştere economică din UE, cu un avans de 5,2%, arată o estimare preliminară publicată marţi.
În zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent. În aceeaşi perioadă, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut cu 0,4%.
Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 5,1% în zona euro şi cu 5,2% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz România, cu un avans de 6,5%, se numără printre statele cu cea mai puternică creştere economică, alături de Portugalia (11,9%), Polonia (9,1%), Austria (8,7%), Ungaria (8%) şi Danemarca (6,8%).
PIB-ul României, cea mai mare creștere din UE pe primul trimestru din 2022
În cazul României, datele Eurostat coincid cu cele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică, conform cărora economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%.
La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.