Datele publicate de Oficiul European pentru Statistică arată o creștere a numărului de angajați la nivelul Uniunii Europene în primul trimestru din anul 2022, față de precedentele trei luni.
Numărul angajaților din UE, în creștere în primul trimestru din 2022
Numărul angajaţilor a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,4% în UE, în primul trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, conform datelor publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În trimestrul patru din 2021, numărul angajaţilor a urcat cu 0,4% atât în zona euro, cât şi în UE.
Conform datelor Eurostat pentru 2021, numărul angajaţilor a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în UE, după ce în 2020 s-a înregistrat un declin de 1,5% în zona euro şi de 1,4% în Uniunea Europeană.
Produsul Intern Brut al UE a crescut cu 0,4% în primele trei luni ale anului
Pe de altă parte, datele publicate de Eurostat mai arată că Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, însă România a avut cea mai mare creştere economică din UE, cu un avans de 5,2%, arată o estimare preliminară publicată marţi.
În zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent. În aceeaşi perioadă, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut cu 0,4%.
Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 5,1% în zona euro şi cu 5,2% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz România, cu un avans de 6,5%, se numără printre statele cu cea mai puternică creştere economică, alături de Portugalia (11,9%), Polonia (9,1%), Austria (8,7%), Ungaria (8%) şi Danemarca (6,8%).
PIB-ul României, cea mai mare creștere din UE pe primul trimestru din 2022
În cazul României, datele Eurostat coincid cu cele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică, conform cărora economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%.
La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.