Eurostat: Producția de bere a scăzut în Uniunea Europeană. România ocupă locul 9

Producţia de bere cu alcool a scăzut cu 5% anul trecut în Uniunea Europeană/ Germania, cel mai mare producător, România ocupă locul 9.

Comparativ cu anul 2022, producția de bere alcoolizată în Uniunea Europeană a scăzut cu 5%, echivalentul a 1,7 miliarde de litri. În schimb, berea fără alcool a înregistrat o creștere de 13,5% față de anul anterior, adică un plus de 0,2 miliarde de litri.

În 2023, Germania a rămas principalul producător de bere din UE, cu 7,2 miliarde de litri, reprezentând 22,3% din producția totală a Uniunii. Aceasta a fost urmată de Spania, cu patru miliarde de litri (12,4%), Polonia, cu 3,5 miliarde de litri (10,8%), Ţările de Jos, cu 2,4 miliarde de litri (7,5%), și Belgia, cu două miliarde de litri (6,3%). România ocupă locul 9, cu 1,53 miliarde de litri, situându-se după Franța (1,99 miliarde de litri), Cehia (1,85 miliarde de litri) și Italia (1,64 miliarde de litri).

Țările de Jos, principalul exportator. Franța, principalul importator

În 2023, Țările de Jos au menținut statutul de principal exportator de bere cu alcool din Uniunea Europeană, continuând tradiția din anii anteriori. Anul trecut, Țările de Jos au exportat un total de 1,8 miliarde de litri de bere cu alcool, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în afara acesteia, ceea ce reprezintă 21,5% din exporturile totale de bere ale statelor membre ale Uniunii Europene. Franța a fost principalul importator de bere cu alcool din Uniunea Europeană

În comparație cu anul 2022, Ţările de Jos au înregistrat o scădere a exporturilor de bere cu 0,1 miliarde de litri. Pe următoarele locuri în clasamentul exportatorilor se află Germania și Belgia, ambele cu exporturi de 1,4 miliarde de litri, urmate de Cehia și Irlanda, ambele cu 0,5 miliarde de litri fiecare.

În ceea ce privește importurile, Franța a rămas anul trecut cel mai mare importator de bere cu alcool, cu un volum de 0,9 miliarde de litri, reprezentând 17,1% din totalul importurilor (atât din UE, cât și din afara Uniunii Europene). Alte mari importatori au fost Italia, cu peste 0,7 miliarde de litri, și Spania, Ţările de Jos și Germania, fiecare cu aproximativ 0,6 miliarde de litri.

Regatul Unit a fost cel mai mare exportator către UE și cel mai mare importator din UE

Regatul Unit s-a clasat ca cel mai mare exportator de bere către UE și, totodată, ca cel mai mare importator din UE.

Printre principalele destinații ale exporturilor de bere cu alcool către țările din afara Uniunii Europene, Marea Britanie ocupă primul loc, cu 0,8 miliarde de litri, reprezentând 22,8% din totalul exporturilor de bere ale UE către țările terțe. Urmează Statele Unite cu 0,6 miliarde de litri (16,1%), Rusia cu 0,3 miliarde de litri (8,4%), China cu 0,3 miliarde de litri (7,3%) și Cuba cu 0,2 miliarde de litri (5,2%).

Importurile de bere cu alcool din țările din afara Uniunii Europene sunt relativ scăzute în comparație cu cele din cadrul UE. Statele membre ale UE au preferat anul trecut berea provenind din Marea Britanie (0,3 miliarde de litri, reprezentând 57,6% din totalul importurilor din afara UE) și Mexic (0,1 miliarde de litri, sau 17,2%).

Datele prezentate de Eurostat au fost publicate cu ocazia Zilei Internaționale a Berii, sărbătorită în prima zi de vineri a lunii august în fiecare an. În 2024, această zi a fost marcată pe 2 august