România a înregistrat cea mai mare scădere a forței de muncă din UE

România a înregistrat cea mai mare scădere a forței de muncă din toate țările UE. Datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat, arată că România a înregistrat un declin de 0,2% în perioada iulie-septembrie 2024, după o creștere anuală de 3,7% în trimestrul al doilea din 2024, comparativ cu aceleași perioade din 2023.

Rata de ocupare a forței de muncă reflectă evoluția numărului de persoane angajate într-o anumită perioadă, într-un anumit stat.

Acest indicator a crescut cu 0,2% în zona euro și a rămas constant în Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2024, comparativ cu trimestrele precedente.

În trimestrul al doilea din 2024, rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% la nivelul întregii Uniuni Europene.

În rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, cele mai mari creșteri ale numărului de persoane angajate în trimestrul trei din 2024, față de trimestrele anterioare, au fost înregistrate în Croația (1,5%), Irlanda (1,2%) și Malta (1%). În schimb, cele mai semnificative scăderi au avut loc în România (minus 3,1%), Estonia (minus 1,2%) și Letonia (minus 0,6%).

Potrivit datelor ajustate sezonier, Eurostat estimează că în trimestrul trei din 2024, Uniunea Europeană număra 219,1 milioane de angajați, dintre care 170,9 milioane în zona euro.

Inflația a crescut din nou în zona Euro

Amintim că inflația anuală în zona euro a revenit la 2,3% în luna noiembrie, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, depășind din nou ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), informează CNBC. Această creștere a fost anticipată de economiștii intervievați de Reuters, care se așteptau la o rată anuală de 2,3%, față de 2% înregistrat în luna octombrie. Este pentru a doua lună consecutivă când inflația accelerează, după o scădere semnificativă în septembrie, când s-a înregistrat un ritm de 1,7%, ca urmare a diminuării efectelor deflaționiste generate de scăderea prețurilor la energie.

Inflația de bază, care exclude componentele volatile precum prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, a rămas constantă la 2,7% în noiembrie, pentru a treia lună consecutivă. Acest indicator a fost susținut de stabilitatea inflației în sectorul serviciilor, care a înregistrat o mică scădere, ajungând la 3,9%, față de 4% în luna anterioară.

În ceea ce privește politica monetară, piețele au interpretat că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea decide o reducere a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază în decembrie, ceea ce ar reprezenta a patra ajustare din acest an.

Totuși, speculațiile privind o posibilă reducere mai mare, de 50 de puncte de bază, au pierdut din intensitate în ultima lună, în contextul unor perspective economice ușor îmbunătățite pentru zona euro și a revenirii inflației. Aceste evoluții au temperați așteptările pieței pentru măsuri monetare mai agresive din partea BCE. Mai multe puteți citi aici.