România continuă să aibă cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august 2024 la 2,4%, comparativ cu 2,8% în luna iulie, conform datelor publicate de Eurostat.
Cu toate acestea, România rămâne, pentru a șasea lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, înregistrând un avans anual al prețurilor de 5,3%.
Statele cu cele mai scăzute și cele mai ridicate rate ale inflației
În august, cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%). La polul opus, România a avut cea mai ridicată inflație (5,3%), urmată de Belgia (4,3%) și Polonia (4%).
Comparativ cu luna iulie 2024, inflația anuală a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, unde a coborât de la 5,8% la 5,3%. În alte șase state membre, rata inflației a crescut, iar într-un stat a rămas stabilă.
În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut la 2,2% în august, față de 2,6% în luna iulie. Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile la energie și alimente, a rămas la 2,8%. Un alt indicator care exclude și prețurile la alcool și tutun a scăzut ușor, de la 2,9% la 2,8%. Inflația de bază este urmărită îndeaproape de Banca Centrală Europeană (BCE) în stabilirea politicii monetare.
Ce arată ultimele date de la INS
Institutul Național de Statistică (INS) din România a raportat o scădere a ratei anuale a inflației la 5,1% în august, față de 5,42% în luna iulie. Mărfurile alimentare au înregistrat o creștere de prețuri de 4,25%, cele nealimentare de 4,35%, iar serviciile de 8,60%.
Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) pentru august 2024 a fost de 100,28% comparativ cu luna iulie. Rata medie a inflației pe ultimele 12 luni a fost de 6,7%, potrivit datelor INS.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024, de la 4,9% la 4%. Pentru 2025, se estimează o scădere a inflației la 3,4%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că ritmul dezinflației va încetini în a doua parte a perioadei de proiecție, cu oscilații cauzate de evoluțiile fiscale și economice.
Raportul trimestrial al BNR menționează o serie de factori care vor influența inflația, inclusiv majorările de taxe și impozite indirecte, corecțiile tarifare la gaze naturale și prețurile la anumite produse alimentare.