România, în continuare printre țările cu cel mai mic salariu minim din UE

În ianuarie 2025, zece state membre ale Uniunii Europene aveau salarii minime sub 1.000 de euro pe lună, iar România se află printre acestea. Totuși, conform datelor Eurostat, România nu are cel mai scăzut salariu minim din Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, zece state membre ale Uniunii Europene aveau salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (551 euro), Ungaria (707 euro), Letonia (740 euro), România (814 euro), Slovacia (816 euro), Cehia (826 euro), Estonia (886 euro), Malta (961 euro), Grecia (968 euro) și Croația (970 euro).

În alte șase țări din UE, salariile minime variau între 1.000 și 1.500 de euro pe lună: Cipru (1.000 euro), Portugalia (1.015 euro), Lituania (1.038 euro), Polonia (1.091 euro), Slovenia (1.278 euro) și Spania (1.381 euro). Celelalte șase state membre aveau salarii minime peste 1.500 de euro pe lună: Franța (1.802 euro), Belgia (2.070 euro), Germania (2.161 euro), Țările de Jos (2.193 euro), Irlanda (2.282 euro) și Luxemburg (2.638 euro).

Țările care nu au fost incluse în statistică

Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au fost incluse în această statistică, deoarece nu au un salariu minim la nivel național. Potrivit datelor, cel mai ridicat salariu minim din statele membre ale Uniunii Europene este de 4,8 ori mai mare decât cel mai scăzut. Totuși, diferențele privind salariile minime din UE devin mai mici atunci când se iau în considerare diferențele de prețuri.

Astfel, atunci când salariile minime sunt exprimate în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), în țările membre ale UE cu prețuri mai scăzute, salariile minime devin mai mari comparativ cu cele din țările cu un nivel mai ridicat al prețurilor, conform Eurostat.

Numai 28% dintre români au cunoștințe digitale de bază

În altă ordine de idei, Eurostat mai arată că doar 28% dintre românii cu vârste între 16 și 74 de ani dețin competențe digitale de bază. În același timp, un studiu realizat de DeLucru.ro arată că aproximativ 4 milioane de persoane din România sunt inactive economic, adică nu au un loc de muncă și nu caută activ un job.

Estimările arată că mai mult de 2 milioane dintre aceștia și-ar dori să muncească, dar nu știu cum să o facă într-o economie digitalizată, unde platformele tradiționale de recrutare necesită abilități digitale de bază.

În acest context, DeLucru.ro propune o soluție simplă și adaptată pentru acest segment de populație, care este adesea neglijat de sistemele de recrutare convenționale. Transformarea digitală a economiei a adus multiple beneficii pe piața muncii, dar a creat și un decalaj semnificativ între cei incluși digital și cei excluși. România se află constant pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește alfabetizarea digitală, având doar 28% dintre cetățeni cu competențe digitale de bază sau mai avansate, față de media UE de 55%. Mai multe puteți citi aici.