Informațiile nu sunt cele mai bune pentru România, în contextul în care majorarea prețurilor la energie a dus și la creșterea costurilor de producție industrială.

România, pe locul 3 în UE privind creșterea prețului producției industriale. Eurostat a venit cu ultimele detalii

Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 44,8%, în România, în luna noiembrie din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, țara noastră situându-se pe locul trei în UE la acest capitol, creșteri mai mari fiind doar în Ungaria (63,5%) și Letonia (51,2%), transmite Agerpres.

Eurostat precizează că în noiembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 56% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (17,1%), a preţurilor bunurilor intermediare (15,5%) şi a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (9,7%).

Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Italia (3,3%), Suedia (2,7%) şi Irlanda (2,4%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (minus 12,6%), Slovacia (minus 11,6%) şi Grecia (minus 6%). România a raportat un avans de 1% în noiembrie, după o creştere de 2,6% în octombrie.

Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie şi de preţurile bunurilor intermediare, care au scăzut cu 1,9% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată şi cele la bunurile de folosinţă imediată au urcat cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,6%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Eurostat a dezvăluit salariul mediu anual în Europa în 2021. Care este situația în România?

Salariul mediu anual în Europa a fost de peste 33.000 de euro în 2021. Aceste date au fost prezentate de Eurostat, care publică pentru prima dată acest indicator. Indicatorul se bazează pe o combinație de conturi naționale și datele anchetei privind forța de muncă.

Eurostat a stabilit salariul mediu anual în Europa în 2021. Potrivit biroului de statistică, indicatorul a ajuns la 33.500 de euro. Aceasta este de peste 2 milioane de ruble la cursul de schimb actual.

Dintre statele membre UE, cel mai mare salariu mediu anual ajustat pentru normă întreagă în 2021 a fost înregistrat în Luxemburg (72.200 de euro sau aproximativ 5 milioane de ruble). Acesta este urmat de Danemarca (63.300 de euro) și Irlanda (50.300 de euro). Între timp, cele mai scăzute valori ale indicatorului au fost înregistrate în Bulgaria (10.300 euro), Ungaria (12.600 euro) și România (13.000 euro).