România și Portugalia, cele mai mici creșteri economice din UE
Conform Eurostat, economia Uniunii Europene a crescut cu 0,2% în al doilea trimestru din 2024 comparativ cu primul trimestru. În Zona Euro, creșterea a fost, de asemenea, de 0,2%.
Cele mai semnificative creșteri economice au fost în Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) și Olanda (1%), în timp ce cele mai reduse creșteri au fost în Portugalia și România, cu câte 0,1%.
Inflația a crescut din nou în România
Amintim că potrivit datelor Eurostat publicate luna trecută, România a înregistrat în luna iulie cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.
Ratele anuale ale inflației au variat semnificativ între statele membre ale Uniunii Europene. Cele mai scăzute rate ale inflației au fost observate în:
- Finlanda (0,5%),
- Letonia (0,8%),
- Danemarca (1%).
Țările cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost:
- România (5,8%),
- Belgia (5,4%),
- Ungaria (4,1%).
În comparație cu luna iunie 2024, inflația anuală a scăzut în nouă state membre ale Uniunii Europene, a rămas constantă în patru țări și a crescut în 14 state, inclusiv în România, unde a crescut de la 5,3% în iunie la 5,8% în iulie.
În zona euro, inflația anuală a crescut ușor de la 2,5% în luna iunie la 2,6% în luna iulie.
Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, a rămas constantă la 2,8%. De asemenea, inflația care exclude și prețurile la țigări și alcool a rămas stabilă la 2,9%.
Aceste date sunt deosebit de relevante pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se concentrează pe inflația de bază pentru a formula deciziile de politică monetară.
Inflația în România a crescut cu 5,42% în iulie
În România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat pentru luna iulie 2024 o creștere a ratei anuale a inflației la 5,42%, față de 4,94% în iunie.
Această majorare a fost determinată de creșterea prețurilor mărfurilor alimentare cu 1,71%, a celor nealimentare cu 6,92% și a serviciilor cu 8,52%.
Indicele armonizat al prețurilor de consum pentru luna iulie 2024, comparativ cu luna iunie 2024, a fost de 100,60%, iar rata inflației de la începutul anului a fost de 3,2%.
În acest context, Banca Națională a României (BNR) a actualizat prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024, scăzând-o de la 4,9% la 4,0%.
De asemenea, BNR preconizează o inflație de 3,4% pentru finalul anului 2025. Mai multe puteți citi aici.