Eurostat: România și Portugalia au cele mai mici creșteri economice din UE

Uniunea Europeană, Europa, UE, steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, România și Portugalia au avut cele mai mici creșteri economice din Uniunea Europeană față de trimestrul precedent.

România și Portugalia, cele mai mici creșteri economice din UE

Conform Eurostat, economia Uniunii Europene a crescut cu 0,2% în al doilea trimestru din 2024 comparativ cu primul trimestru. În Zona Euro, creșterea a fost, de asemenea, de 0,2%.

Cele mai semnificative creșteri economice au fost în Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) și Olanda (1%), în timp ce cele mai reduse creșteri au fost în Portugalia și România, cu câte 0,1%.

Inflația a crescut din nou în România

Amintim că potrivit datelor Eurostat publicate luna trecută, România a înregistrat în luna iulie cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.

Ratele anuale ale inflației au variat semnificativ între statele membre ale Uniunii Europene. Cele mai scăzute rate ale inflației au fost observate în:

  • Finlanda (0,5%),
  • Letonia (0,8%),
  • Danemarca (1%).

Țările cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost:

  • România (5,8%),
  • Belgia (5,4%),
  • Ungaria (4,1%).

În comparație cu luna iunie 2024, inflația anuală a scăzut în nouă state membre ale Uniunii Europene, a rămas constantă în patru țări și a crescut în 14 state, inclusiv în România, unde a crescut de la 5,3% în iunie la 5,8% în iulie.

În zona euro, inflația anuală a crescut ușor de la 2,5% în luna iunie la 2,6% în luna iulie.

Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, a rămas constantă la 2,8%. De asemenea, inflația care exclude și prețurile la țigări și alcool a rămas stabilă la 2,9%.

Aceste date sunt deosebit de relevante pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se concentrează pe inflația de bază pentru a formula deciziile de politică monetară.

Inflația în România a crescut cu 5,42% în iulie

În România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat pentru luna iulie 2024 o creștere a ratei anuale a inflației la 5,42%, față de 4,94% în iunie.

Această majorare a fost determinată de creșterea prețurilor mărfurilor alimentare cu 1,71%, a celor nealimentare cu 6,92% și a serviciilor cu 8,52%.

Indicele armonizat al prețurilor de consum pentru luna iulie 2024, comparativ cu luna iunie 2024, a fost de 100,60%, iar rata inflației de la începutul anului a fost de 3,2%.

În acest context, Banca Națională a României (BNR) a actualizat prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024, scăzând-o de la 4,9% la 4,0%.

De asemenea, BNR preconizează o inflație de 3,4% pentru finalul anului 2025. Mai multe puteți citi aici.