Eurostat verifică dacă banca Goldman Sachs a ajutat Grecia să falsifice datele

Institutul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, verifică dacă banca americană Goldman Sachs a ajutat Grecia să ascundă situaţia reală a datoriilor pentru a intra în zona euro, a anunţat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, citat de AFP. Publicaţiile americane New York Times şi Risk Magazine şi cotidianul german Der Spiegel arată că banca Goldman Sachs, consilierul guvernului de la Atena, a permis statului grec să ascundă realitatea referitoare la datorii.

Institutul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, verifică dacă banca americană Goldman Sachs a ajutat Grecia să ascundă situaţia reală a datoriilor pentru a intra în zona euro, a anunţat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, citat de AFP.

Publicaţiile americane New York Times şi Risk Magazine şi cotidianul german Der Spiegel arată că banca Goldman Sachs, consilierul guvernului de la Atena, a permis statului grec să ascundă realitatea referitoare la datorii.

Astfel, în 2001, încurajat de bancă, guvernul elen a împrumutat un miliard de euro utilizând un produs financiar complex, care ce i-a permis să nu înregistreze operaţiunea. Acest artificu a dat posibilitatea autorităţilor de la Atena să răspundă exigenţelor pactului de stabilitate pentru zona euro şi să prelungească termenele de rambursare a datoriilor.

„Eurostat efectuează o anchetă în Grecia pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Eurostat, care este un organism de control european pentru datele furnizate de statele membre UE, va examina această problemă pentru a stabili cum o banca de afaceri, respectiv Goldman Sachs, a ajutat Grecia să structureze sau să amâne anumite obligaţii de plată. Trebuie să ştim dacă a fost o cosmetizare a conturilor sau dacă ce s-a facut a fost legal”, a afirmat Lagarde la postul public de radio France Inter.

Statul elen se confruntă cu o gravă criză bugetară, care a destabilizat euro. Datoria ţării este echivalentă cu 113% din Produsul Intern Brut (PIB), aproape dublu în raport cu limita de 60% din PIB acceptată în zona euro.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi De ce nu trebuie ajutată Grecia
Citeşte şi Grecia, ajutată să ascundă datoriile