Groupe Eurotunnel, operatorul tunelului ce trece pe sub Canalul Manecii a anuntat, joi, ca a obtinut un profit net de 26 milioane euro in primul semestru al acestui an. Rezultatul vine in urma cresterii traficului de automobile si camioane, precum si a trenurilor Eurostar pentru pasageri.

De asemenea, potrivit companiei, acest rezultat a fost ajutat de faptul ca operatorii de transport cu ferryboat-ul (n.r. concurentii) s-au confruntat cu grevele angajatilor si numeroase furtuni pe mare.

Totusi, Groupe Eurotunnel se asteapta ca ritmul de crestere al rezultatelor financiare sa fie mai moderat in a doua parte a anului, in special din cauza scaderii valorii lirei sterline in comparatie cu euro.

Dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut Eurotunelul a avut o pierdere de 32 milioane euro, veniturile obtinute in 2008 prin transportul automobilelor si al camioanelor a crescut cu 10%, ajungand la 246 milioane euro in primele sase luni ale acestui an. De asemenea, veniturile obtinute din transportul calatorilor intre Paris si Londa pe calea ferata (in special cu trenurile Eurostar, +18%), au crescut cu 13 procente, la 133 milioane euro.

Groupe Eurotunnel a inregistrat in 2007 primul an de profit, dupa ce se confruntase anterior cu mari probleme financiare. Insa compania a reusit sa incheie o noua intelegere in privinta rambursarii creditelor, ceea ce i-a permis sa aiba rezultate pozitive anul trecut.

Sursa: International Herald Tribune