Evaluarea Națională 2024 începe luni, 13 mai

Evaluarea Națională 2024. Ministerul Educației Naționale a anunțat duminică, pe 12 mai, că în perioada 13 – 29 mai este programată sesiunea de Evaluări Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023 – 2024, adresată unui număr de peste 500.000 de elevi (cumulat).

Începând cu luni, 13 mai, va începe Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a, începând cu proba de Limbă și comunicare – scris – Limba română, respectiv proba de Limbă și comunicare – scris – Limba maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.

Evaluarea Națională 2024. Marți, 14 mai, elevii claselor a II-a vor susține proba de Limbă și comunicare – citit – Limba română, iar miercuri, 15 mai, elevii aparținând minorităților naționale participă la proba de Limbă și comunicare – citit – Limba maternă.

Joi, 16 mai, va avea loc proba la matematică și științe ale naturii, în timp ce vineri, 17 mai, se va desfășura ultima probă din cadrul EN II (Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale), susținută de elevii aparținând minorităților naționale, a mai precizat Ministerul Educației.

Ministerul Educației
SURSA FOTO: Inquam Photos, Alexandru Busca

Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a/EN IV) are următorul calendar:

  • limba română (21 mai);
  • matematică (22 mai);
  • limba maternă (23 mai).

Calendarul de administrare a evaluării naționale la finalul clasei a VI-a (EN VI) este următorul:

  • pe 28 mai va avea loc proba la Limbă și comunicare;
  • pe 29 mai vor fi susținute probele la matematică și științe ale naturii.

Rezultate sub așteptări la simularea Evaluării Naționale

În urma rezultatelor sub așteptări obținute la simularea Evaluării Naționale, absolvenții de gimnaziu sunt nevoiți să dovedească, în special la proba la limba și literatura română, că au abilitatea de a identifica ideile principale ale unui text, de a corela informațiile, de a-și argumenta punctele de vedere și de a redacta un text respectând normele ortografice și de punctuație.

Este de așteptat ca la finalul celor 8 ani de gimnaziu să dobândești aceste cunoștințe de bază. Însă rezultatele simulării Evaluării Naționale au relevat altceva.

Peste un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reușit să obțină nici măcar nota 5. Doar 7% au învățat și au primit note peste 9. În ceea ce privește nota 10, doar 44 de candidați au reușit să obțină această performanță.

Elevii mai au puțin timp să se pregătească. Prima probă a evaluării naționale, cea la limba și literatura română, va avea loc pe 25 iunie. Proba la matematică este programată pe 27 iunie.

Rezultatele vor fi afișate pe 3 iulie, zi în care candidații pot face și contestație în cazul în care sunt nemulțumiți de notele obținute.