ANAF a aplicat amenzi de milioane
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 4.777 de controale începând din 2022 în domeniile petrolier și energetic, aplicând sancțiuni în valoare de 16 milioane de lei. În același timp, instituția a identificat taxe neplătite de 5,1 miliarde de lei, conform unui răspuns al agenției oferit jurnaliștilor de la Libertatea.
Cu toate acestea, ANAF nu a precizat care sunt companiile implicate, invocând secretul fiscal. În domeniul petrolier, al produselor energetice și al energiei, au fost efectuate 4.777 de acțiuni de control, iar în urma acestora au fost aplicate 788 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 16 milioane de lei, arată sursa.
Mai mulți traderi de petrol și motorină apar în statisticile ucrainene ca furnizori de produse provenind din România, iar țara noastră importă produse petroliere rafinate în Turcia din petrol rusesc. În acest domeniu, Fiscul a realizat 259 de controale, fără a oferi detalii privind rezultatele acestora.
La începutul anului, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancționat patru traderi de energie cu o amendă record, în valoare totală de 537,5 milioane de lei.
ANAF a comunicat că începând cu 2022 până în prezent, Direcția Mari Contribuabili a efectuat, pe baza analizei de risc, nouă inspecții fiscale, două refaceri ale inspecțiilor ca urmare a contestațiilor și două controale inopinate. Detalii suplimentare despre aceste acțiuni nu au fost furnizate.
Secretul fiscal
Agenția Națională de Administrare Fiscală invocă secretul fiscal stipulat de Codul de Procedură Fiscală, deși legislația permite divulgarea datelor „în alte circumstanțe prevăzute de lege”.
Legea privind accesul la informațiile publice reglementează un astfel de caz, însă ANAF respinge constant cererile de informații referitoare la companiile care încalcă legea și nu plătesc taxele.
Prin această practică, Fiscul protejează entitățile care nu își achită corect datoriile fiscale, indiferent că sunt multinaționale, afaceriști cu relații în sectorul public, maneliști, investitori în criptomonede sau lideri ai grupărilor infracționale.
Situația devine și mai paradoxală având în vedere că ANAF este autoritatea responsabilă cu verificarea respectării reglementărilor privind plafonarea prețurilor alimentelor de bază.
Deși ANAF a aplicat sancțiuni unor companii pentru nerespectarea adaosului comercial maxim, contribuabilii corecți nu au aflat nici până acum despre acestea.