Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală, în creștere
Potrivit unui raport publicat duminică de Poliția Română, infracțiunile de evaziune fiscală și cele din trafic înregistrează o creștere constantă.
Datele furnizate de instituție arată că faptele de violență în familie sunt în creștere. În același timp, numărul furturilor și tâlhăriilor este în scădere. De asemenea, au fost înregistrate peste o sută de infracțiuni legate de campania electorală.
„Se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare”, este una dintre concluziile unui bilanţ făcut public duminică de Poliţia Română.
Conform informațiilor furnizate de instituție, în acest an s-au înregistrat 2,992 de infracțiuni economico-financiare în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Este vorba despre o creștere de 21,3%.
Aceleași statistici arată că numărul infracțiunilor de evaziune fiscală a înregistrat o creștere de 846 de cazuri. Este vorba despre o majorare de 64,4% față de anul precedent.
Mai multe infracționalități și în traficul rutier
În ciuda unei scăderi cu 4,8% a numărului de accidente rutiere grave în primele patru luni ale anului, trendul descendent se menține pentru:
- numărul de decese (-3,6%)
- și pentru numărul de răniți grav (-4,2%)
Cu toate acestea, se observă o creștere cu 4,8% a infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice.
Infracțiunile care au cunoscut cea mai mare creștere vizează punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, înregistrând o majorare de 30,1%.
11,7% din infracțiunile la regimul rutier implică conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană sub influența substanțelor psihoactive. Totalul de cazuri în acest sens sunt 1.491.
Au fost înregistrate peste 11.800 de cazuri de conducere sub influența alcoolului, dintre care aproape 7.700 de contravenții, iar în peste 4.100 de situații au fost întocmite dosare penale.
Datele prezentate de Poliție indică o scădere cu 5,6% a infracțiunilor de furt, precum și o reducere cu 14,4% a infracțiunilor de tâlhărie.
În primele patru luni ale acestui an, forțele de poliție au emis 4.006 ordine de protecție temporare în cazurile de violență domestică. 1.651 au fost convertite în ordine de protecție de către instanțele de judecată.
În același interval de timp, au fost înregistrate 38.656 de incidente de violență domestică.
19.348 au fost înregistrate în mediul urban. 19.308 au fost înregistrate în mediul rural.
Conform datelor statistice la nivel național, numărul infracțiunilor înregistrate în domeniul violenței domestice a înregistrat o creștere de 3,5%.
„Un număr mai mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În acelaşi timp, indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română.
În primele 4 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. şi al 21 de inspectorate de poliţie judeţene, unităţi care au intrat în etapa I, respectiv etapa a II-a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E. (Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică – n.r.), au fost emise 4.224 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 2.255 de ordine de protecţie provizorii şi 1.969 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
În 468 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura «obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere», reprezentând aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti. Pentru 40 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 24 de reţineri, 9 arestări preventive şi 7 măsuri de control judiciar”, au declarat, duminică, oficialii Poliţiei Române.