Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat că a descoperit un prejudiciu de peste 9,7 milioane de lei în domeniul ride-sharing. Prejudiciul a fost cauzat de un singur operator din Capitală.
ANAF a descoperit un prejudiciu de peste 9,7 milioane de lei
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis un comunicat de presă în care arată că a fost identificat un prejudiciu de peste 9,7 milioane de lei în bugetul general consolidat al statului.
Prejudiciul a fost cauzat de un singur operator din Capitală care activează pe piaţa de transport alternativ de persoane.
Conform informațiilor furnizate, inspecțiile desfășurate au dezvăluit că firma analizată a redus suma Taxei pe Valoare Adăugată ( TVA )de plată către bugetul de stat. Acest lucru s-a întâmplat prin omiterea înregistrării în contabilitate a întregii cifre de afaceri provenite din platformele de ride-sharing.
Mai mult, aceasta a crescut artificial Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) deductibilă prin înregistrarea neautorizată în contabilitate a unor achiziții de combustibili.
În plus, firma investigată a redus responsabilitățile fiscale asociate utilizării forței de muncă prin:
- înregistrarea
- declararea
- plata contribuțiilor pentru contracte individuale de muncă cu timp parțial de doar două ore.
Aceasta s-a întâmplat în ciuda faptului că angajații:
- au lucrat un număr semnificativ mai mare de ore
- au obținut venituri nete mai mari decât cele declarate oficial
DGAF recomandă operatorilor economici să fiscalizeze veniturile
În comunicat se menționează că acțiunile de control vor continua în perioada următoare, iar Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate.
„Acţiunile de control vor continua în perioada următoare, iar Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obţinute din activităţile desfăşurate”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit informațiilor furnizate, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) desfășoară în mod constant acțiuni de control antifraudă la nivel național.
Scopul acestor acțiuni este de a preveni și combate evaziunea fiscală în domeniul prestării serviciilor direct către populație. De asemenea, se dorește și combaterea evaziunii fiscale din alte sectoare economice în care s-au identificat fenomene de indisciplină financiară sau de conformare slabă la declarare, pe baza analizelor de risc realizate la nivelul instituției.