Fiscul a descoperit o evaziune fiscală de milioane de lei. Este vorba despre impozite neplătite de vânzătorii de pe OLX și lucrătorii din videochat de 150 milioane de lei în ultimii cinci ani. Veniturile din chirii rămân cele mai importante pentru ANAF.
Evaziune fiscală de zeci de milioane pe Olx și din videochat
Potrivit economedia.ro, ANAF a identificat fapte de evaziune fiscală de multe zeci de milioane de lei. Inspectorii au stabilit că vânzătorii pe Olx și lucrătorii din videochat trebuie să plătească impozite de circa 150 de milioane de lei.
Suma este datorată pentru venituri nedeclarate pe care le-au încasat din 2019 până acum. În schimb, cei care realizează venituri din chirii și meditații sunt mai disciplinați la plata taxelor. Aceștia au plătit impozite de circa 1,44 miliarde lei în ultimii patru ani. Sumele suplimentare de plată descoperite de Fisc sunt considerabil mai mici, arată datele ANAF.
În perioada 2019-2022, au ajuns la buget 1,44 miliarde de lei din impozitele plătite de persoane fizice care obțin venituri din chirii, potrivit unui răspuns ANAF pentru Economedia. Tendința sumelor încasate de ANAF de la cei care și-au declarat aceste venituri este de creștere de la un an la altul.
Anul cu cele mai mici încasări din perioada monitorizată a fost 2020, când au fost impozite declarate de 331 de milioane de lei din chirii, dar de atunci tendința a fost crescătoare, iar în 2022, suma a depășit 400 de milioane de lei.
Impozite tot mai multe încasate de la cei care oferă meditații
Fiscul a încasat tot mai mulți bani în ultimii de la cei care au declarat sumele pe care le-au câștigat pentru că au dat meditații. ANAF arată că din 2019 și până în 2022, impozitele încasate de pe urma meditațiilor s-au dublat. Acestea au ajuns la peste 12,6 milioane de lei, de la un cuantum de 5,7 milioane lei. În total, este vorba de peste 32 de milioane de lei.
ANAF a precizat că nu deține date despre impozitele aferente anului în curs. Asta deoarece declarația D212 are caracter anual.
Sumele încasate de ANAF nu se opresc la declarațiile depuse de cei vizați. Ele sunt completate și de banii stabiliți ca impozit suplimentar după inspecții fiscale sau verificări documentare.
În ceea ce privește veniturile din chirii, Fiscul a făcut zeci de inspecții fiscale și verificări documentare, cu o tendință consistentă de creștere a acestora în cursul acestui an. Când doar în primul semestru au fost 68, de aproape două ori mai multe decât în anii precedenți.
La final, a decis că mai trebuie plătite suplimentar aproape 2,75 milioane de lei impozit. Suma trebuie achitate de cei care au avut venituri din închirierea bunurilor în ultimii 4 ani și jumătate.