Grecia este „campioana Europei” la evaziune fiscală

„Veniturile oficiale declarate în Grecia totalizează 80 de miliarde de euro, în timp ce consumul totalizează 140 de miliarde de euro, iar consumul nu este însoţit de un declin al economiilor, care continuă să crească.

Suntem consideraţi campionii Europei la evaziune fiscală, în pofida progreselor înregistrate cu majorarea veniturilor fiscale ca procent din PIB”, a declarat Yannis Stournaras într-un interviu acordat pentru site-ulude ştiri IN.

Referitor la creditele neperformante (NPL), Yannis Stournaras a dezvăluit că va fi trimisă viitorului ministru de Finanţe din Grecia o iniţiativă legislativă care va cuprinde un cod deontologic comun pentru fondurile care administrează NPL.

Potrivit spuselor sale, pentru a reduce diferenţa între dobânzile la depozite şi credite, trebuie îmbunătăţită concurenţa în sistemul bancar, solicitând Guvernului de la Atena să ofere condiţii de concurenţă egale între băncile mici și băncile mari.

Grecia și-ar putea recâștigat ratingul de tip „investment-grade” în 2023

În cadrul acelui interviu, el şi-a exprimat încrederea că Grecia îşi va recâştiga ratingul de tip „investment-grade” (recomandat pentru investiţii) în 2023, după un an de zile în care a fost retrogradată la „junk” (nerecomandat pentru investiţii). Din punctul său de vedere, Grecia are nevoie de un guvern cu o viziune pe termen lung.

Potrivit sursei citate anterior, pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Greciei a crescut cu 5,9%, dar creşterea costurilor cu energia şi inflaţia au determinat Guvernul de la Atena să previzioneze un avans al economiei de doar 2% în acest an, bunăstarea econimică fiind vitală pentru ca Grecia să își poată recâștiga ratingul de tip „investment-grade”.

Ce este evaziunea fiscală?

Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea unor persoane fizice sau persoane juridice de la plata impozitelor sau taxelor. Ea se manifestă adesea prin denaturarea informațiilor ce sunt raportate către autoritățile statelui, precum declararea unor venituri sau profituri mai mici decât cele reale sau mărirea artificială a cheltuielilor.

Evaziunea fiscală se întâlnește atât pe plan național, căt și pe cel internațional, reprezentând una dintre cele mai răspândite infracțiuni cu caracter economic. Frecvent, evaziunea fiscală frauduloasă se întâlnește sub diferite forme, precum:

  • ținerea unor registre contabile nereale;
  • distrugerea voită a unor documente care pot ajuta la aflarea adevarului privind livrările de mărfuri;
  • modificarea prețurilor practicate sau a comisioanelor încasate sau plătite;
  • întocmirea de documente de plată fictive;
  • modificarea nejustificată a prețurilor de aprovizionare și a cheltuielilor de transport și depozitare;
  • întocmirea unor declarații vamale false la importul sau exportul de mărfuri;
  • întocmirea de declaratii de impunere false, când cu bună știință nu sunt mentionate decât o parte din veniturile realizate.