În decembrie 2014, Capital.ro scria că evaziunea fiscală a fost inclusă pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale încă din 2010. Deşi au trecut patru ani, în care declaraţiile acide ale guvernanţilor nu au lipsit, nevoia de bani a bugetului este, în continuare, acoperită prin majorări de taxe, în timp ce combaterea efectivă a fenomenului bate pasul pe loc.
CAMPANIE CAPITAL: Banii din industria alcoolului, diluați de taxe
Cauzele principale ale evaziunii mari în zona alcoolului sunt taxarea foarte ridicată – accizele sunt 11 euro la un litru de alcool pur –, consumul mare, dar şi lipsa unor controale serioase. Guvernul ar trebui să dubleze impozitarea cu acţiuni dure de control care să descurajeze evaziunea, or potrivit patronatelor din domeniu, pe măsură ce accizele au crescut, evaziunea a înflorit.
Potrivit lui Nawaf Salameh, CEO Alexandrion Grup, evaziunea fiscală ajunge la 90% în industria alcoolului. “Circa 90% din piața alcoolului din România este nefiscalizată aspect care exprimă, poate, cel mai convingător gradul avansat de dezvoltare al contrabandei și activității ilicite de comercializare a băuturilor. Se estimează că, anual, pe piață ajung aprox. 500.000 de litrii de alcool contrafăcut iar această cantitate se concretizează, pe taraba improvizată a comerciantului ambulant sau la marginea drumului, în peste 3 milioane de sticle cu tărie de 30 de grade alcoolice sau 2-3 milioane de peturi de vin, la doi litrii. Este un adevărat pericol public cu consecințe greu de imaginat pentru sănătatea consumatorilor!”, a declarat CEO Alexandrion Grup, cel mai mare producător de băuturi alcoolice din România.
Potrivit acestuia, dacă în ceea ce privește procesarea și comercializarea cărnii provenite din gospodăriile individuale au survenit schimbări benefice și controlul autorității sanitar-veterinare este prezent și poate asigura un control preventiv satisfăcător, în cazul producției și comercializării alcoolului nu s-a făcut nici un progres.
Pe lângă evaziune, calitatea este o altă mare problemă. Mitul ţuicii sau al rachiului de casă este demontat de patroni. „Ca să se producă 200 de milioane de litri de alcool din fructe, cât este consumul din România, ar fi nevoie de o suprafaţă cultivată cu pomi fructiferi de 233.000 de hectare. Este evident că cea mai mare parte a acestui alcool este făcut din chimicale“, spunea Nawaf Salameh pentru Capital în luna decembrie anul trecut.
Un alt caz răsunător în 2013
„Cred că sunt peste 100.000 de cazane la ora actuală în România. Problema nu e la cei care produc pentru consumul casnic, ci la cei care, săptămânal, scot pe piață tone de alcool produs în condiții improprii și cu efecte năucitoare asupra populației“, preciza Romulus Dascălu, preşedintele patronatului GARANT, dând ca exemplu cazul de anul trecut din Bihor, când au murit 30 de persoane după ce au consumat afinată făcută cu alcool metilic.
În ceea ce privește cazul celor zece persoane din Dragalina (Călărași )intoxicate cu alcool metilic, Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Oficiali ai Parchetului au declarat, pentru EVZ, că a fost descoperit cel care avândut alcoolul metilic la mai multe cârciumi și persoane fizice din județul Călărași și din județele învecinate. Urmează să se stabilească câte persoane au cumpărat și câte au consumat alcoolul industrial.
Mai multe detalii pot fi citite pe evz.ro
Guvernul vrea un consiliu care să combată consumul de alcool
Pentru a reduce consumul excesiv de alcool din România, Guvernul vrea să înfiinţeze un Consiliu naţional, fără personalitate juridică, care să funcţioneze în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondial a Sănătăţii dat publicităţii anul acesta. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, faţă de 17,5 litri cât se bea în Belarus, ţara cu cel mai mare consum de alcool la nivel mondial. Urmează Republica Moldova, cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur.
Citește aici ce trebuie făcut pentru limitarea efectelor nocive ale alcoolului?