Evelyne Vîlcu, la Forumul Top Angajatori: Tehnologia blockchain poate să crească competitivitatea României în plan internațional
„România are nevoie de un sistem educațional performant, adaptat la nevoile din piață. Trăim în era digitalizării iar țara noastră este pe ultimul loc în UE la acest capitol. De asemenea, educația financiară este cea care ne poate ajuta să prosperăm, să recuperăm din decalajele față de Vest, dar suntem pe ultimul loc din UE și la acest capitol. Cred că acestea sunt subiecte pe care autoritățile trebuie să le abordeze și mă bucur să văd că, măcar din loc în loc, încep să se vadă inițiative în această direcție. Spre exemplu, Ministerul Digitalizării a anunțat de curând un proiect prin care oferă granturi de 17.000 de euro pentru alfabetizarea angajaților în ceea ce privește noile tehnologii, inclusiv blockchainul. Printr-un efort comun al mediului privat și al autorităților, țara noastră poate beneficia de oportunitățile acestei tehnologii și să devină astfel competitivă în plan internațional,” a afirmat Evelyne Vîlcu.
Abilitățile soft ale oamenilor vor cântări din ce în ce mai mult în analiza departamentelor de HR
„Avansul tehnologic din prezent face ca joburile și acele hard skills necesare pentru a le practica să se schimbe cu o viteză fără precedent. Pe termen mediu și lung, încep să fie mult mai importante soft skill-urile pe care le au oamenii. Poți face ușor trecerea între diverse atribuții sau chiar industrii atunci când ai o gândire analitică și, totodată concentrată pe rezolvarea problemelor, creativitate, disponibilitatea de a lucra în echipă, curiozitatea de a învăța lucruri noi etc. Industria de blockchain are nevoie de specialiști în toate domeniile. 40% din joburile create de această industrie sunt non-tehnice, așa că și noi ne uităm după specialiști în marketing, vânzări, community management și nu numai. (…) Tehnologia și soluțiile blockchain pot aduce beneficii pentru industrii extrem de diverse, de la banking, sănătate și agricultură la administrație publică, retail și transporturi,” adaugă Evelyne Vîlcu.
În străinătate, blockchainul a devenit o certitudine
CGO-ul Stakeborg afirmă că, deși în România blockchainul încă este privit cu o oarecare reticență, în străinătate această tehnologie a devenit o certitudine, cele mai mari companii și universități concentrându-și atenția pe adopție și posibile use case-uri.
„În plan intern încă trebuie să le explicăm oamenilor ce beneficii le poate aduce blockchain-ul pentru că, din păcate, sunt multe preconcepții legate de această tehnologie. Pe de altă parte, în Vest, situația este radical diferită. Unele dintre cele mai prestigioase instituții de educație, precum Oxford sau Harvard, au început să aibă cursuri de sine stătătoare despre această tehnologie. Totul pleacă de la educație iar țara noastră riscă să piardă o nouă revoluție tehnologică importantă. Noi sperăm ca România să nu piardă și acest tren, motiv pentru care, aproximativ 90% din din resursele Stakeborg sunt canalizate spre inițiative cu rol educativ,” adaugă Evelyne Vîlcu.